Трамп објавио да ће мир у свету градити помоћу - силе

МОСКВА ВЕЋ УПОЗОРИЛА ДА ЈЕ ТО ПОКУШАЈ ОБНАВЉАЊА АМЕРИЧКЕ ХЕГЕМОНИЈЕ

  • Амерички лидер поводом нове Стратегије националне безбедности рекао: „Полазимо од тога да смо увучени у нову еру конкуренције, свиђало се то нама или не. Покушаћемо ипак да са Русијом и Кином, а и другим земљама, изградимо велико партнерство. Али, увек штитећи своје националне интересе“
  • Шеф спољнополитичког комитета Државне Думе Леонид СЛУЦКИ: „У суштини, Бела кућа из тих разлога наставља Обамину линију демонизовања Русије“

        РУСИЈА и Кина су изазов америчком утицају, вредностима и богатству, то су супарничке силе - оценио је Доналд Трамп.

        Ту оцену је укључио и у нову стратегију националне безбедности. Уз тврдњу:

        „Наша стратегија заснована је на принципима реализма и важним националним интересима које остварујемо. Стратегија полази од тога да смо увучени у нову еру конкуренције, свиђало се то нама или не“.

        Амерички лидер је у наставку ипак рекао:

        „Покушаћемо да са њима (Русијом и Кином), а и другим земљама, изградимо велико партнерство. Али, увек штитећи своје националне интересе“.

        У стратегији се наглашава да је нуклеарни потенцијал Русије највећа претња Сједињеним Државама и додаје:

        „Русија инвестира своје нове војне могућности, укључујући и системе нуклеарног наоружања“.

        У овом контексту - што посебно осветљава и његово „велико партнерство“ - Трамп је објавио да Сједињене Државе имају намеру да граде „мир помоћу силе“:

        „Реализацији овог задатка досад је сметало и ограничавање нашег војног буџета које је било разорно. На то смо ставили тачку“.

        Амерички председник је посебно говорио о повећавању војних потенцијала на источном крилу NATO. О томе је у стратегији написано:

        „Усавршићемо заједно са савезницима комплексне могућности своје авијације и противракетне одбране“.

        Москва је на ово већ одреаговала. Наравно, не одмах са највиших нивоа.

        Председник спољнополитичког комитета горњег дома руског парламента - Константин Косачов - оценио је да Сједињене Државе очито теже да уклоне важећа ограничења на размештање трупа на Истоку Европе.

        „Јасно је да САД - истакао је Косачов - имају намеру да се служе силом у свим сферама“.

        Шеф спољнополитичког комитета Државне Думе, Леонид Слуцки, упозорио је да је нова америчка стратегија националне безбедности усмерена на обнову хегемоније САД и једнополарног света.

        По његовом уверењу, то и јесте главни разлог што Трамп и његова стратегија Русију и Кину - које се боре за мултиполарни свет - проглашавају за главне претње америчкој моћи и утицају.

        „У суштини, подвукао је Слуцки, Бела кућа из тих разлога наставља Обамину линију демонизовања Русије“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари