Груевски оптужио Заева да је преко „бугарског воза” покрао локалне изборе

 ЗАТРАЖИО НОВЕ ВАНРЕДНЕ ПАРЛАМЕНТАРНЕ КОЈЕ БИ ОРГАНИЗОВАЛА ТЕХНИЧКА ВЛАДА

  • Објављено да је његова ВМРО-ДПМНЕ у другом кругу локалних избора победила у само две општине, док јеистовремено проглашено да је македонска „америчка партија” – СДСМ премијера Зорана Заева – освојила власт у 17, шиптарска партија ДУИ у пет, а Алијанса за Албанце у две
  • Никола ГРУЕВСКИ: “Локални избори су били мафијашки. У изборне нерегуларности био је укључен цео државни апарат. Циљ је да Заеву буде обезбеђен некакав легитимитет за редефинисање државе по свим основама. Циљ је и уништавање наше партије да би Македонци изгубили способност и вољу да бране своју државу”
  • Зоран ЗАЕВ иступио са тврдњом да су избори били чисти као суза, а Груевски је затражио и хитну истрагу поводом индиција да је полиција прислушкивала „најмање 100 личности из ВМРО-ДПМНЕ. Плус: оснивање специјалног јавног тужилаштва које би имало ингеренције да истражи изборне злоупотребе и у прошлој и у овој години

         ЛИДЕР опзиционог ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски објавио је ноћас да његова странка не признаје резултате локалних избора у Македонији, на којима је наводно победила у само две општине, док је истовремено проглашено да је македонска „америчка партија” – СДСМ премијера Зорана Заева – освојила власт у 17, шиптарска партија ДУИ у пет, а Алијанса за Албанце у две.

         “Локални избори су били мафијашки. ВМРО ДПМНЕ ове изборе не сматра ни фер ни демократским”, рекао је Груевски на конференцији за новинаре недуго након затварања изборних места у другом кругу избора за градоначелнике.

         Он је изнео многобројне замерке на изборни процес, истичући да су бројне изборне нерегуларности правили активисти владајуће СДСМ и полиција која је била присутна на више гласачких места.

         Према речима Груевског, приликом гласања прављена је превара организовањем гласача у такозвани “бугарски воз”, односно убацивање унапред попуњених листића.

         Груевски је истакао да су “специјалне јединице полиције под пуним наоружањем биле присутне на гласачким местима и уливале страх опозиционим активистима, кандидатима и гласачима”.

         Прецизирао је да његова странка тражи да ванредни избори буду одржани „по моделу Пржина”: да их организује техничка влада – на исти начин на који су били одржани парламентарни избори у децембру 2016-те, да председник Државне изборне комисије Александар Чичаковски поднесе оставку и да новог председника ДИК – као што је раније било – да опозиција.

         Груевски је затражио и хитну истрагу поводом индиција да је полиција прислушкивала „најмање 100 личности из ВМРО-ДПМНЕ.

         Посебно је нагласио да је у изборне нерегуларности и крађе био укључен цео државни апарат.

         У том контексту је затражио оснивање специјалног јавног тужилаштва које би имало ингеренције да истражи изборне злоупотребе и у прошлој и у овој години.

         На крају је упозорио: „Македонија се суочила са екстремно недемократским стварима чији је циљ да Заеву буде обезбеђен некакав легитимитет за редефинисање државе по свим основама. Македонија се суочила и са новим жестоким нападом на ВМРО-ДПМНЕ. Циљ тог напада је уништавање наше партије да би Македонци изгубили способност и вољу да бране своју државу, своју државност са карактеристикама које знамо”.

         Оптужбе Груевског да је полиција злоупотребљена у изборном процесу одбацио је министар унутрашњих послова Македоније Оливер Спасовски, истакавши да су избори протекли мирно.

         Заев је, са своје стране, иступио са тврдњом да су избори били слободни, демократски и чисти као суза.

         Примедбе на ток избора - поред Груевског - изнеле су и две мање албанске странке - Алијанса за Албанце и Покрет Беса, оцењујући да су били праћени серијом неправилности и у напетој атмосфери.

         Кандидат за градоначелника Струге Зијадин Села је, како преносе локални медији, оценио да су избори у том граду били “криминални и да је на више места било претњи, уцена и куповања гласова”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари