Ново заоштравање: САД нису дозволиле Русима да узму архиву свог конзулата у Сан Франциску

УПАКОВАЛИ ЈЕ АМЕРИЧКИ АГЕНТИ И ПРЕВЕЗЛИ У ВАШИНГТОН, ПА ТЕК ПОТОМ ПРЕДАЛИ АМБАСАДИ РФ

  • Дипломатија РФ Вашингтону предочила: „Такав однос САД према међународном праву, нашим дипломатским и конзуларним објектима и својини отворио је могућност идентичног односа  према представништвима САД у Русији. По принипу узајамности на којем су засновани дипломатски односи“

          ПОНОВО варничи између Москве и Вашингтона. Као и свих последњих месеци: кривицом Вашингтона.

          Америчке власти нису дозволиле руским дипломатама да уђу у зграду свог генералног конзулата у Сан-Франциско, који су САД насилно затвориле 2 септембра, и да узму и одвезу његову архиву.

          Уместо тога, амерички агенти су сами упаковали архивску грађу конзулата и одвезли је у Вашингтон.

          У реакцији амбасаде РФ у Вашингтону се прецизира и наглашава:

          „То је кршење  међународних норми јер су конзулски архиви и документи неприкосновени у сваком тренутку и независно од тога где се налазе. Прво сарадницима конзулата у Сан Франциску није дозвољено да узму своју архивску грађу, а потом су сами Американци одвезли у Вашингтон. То је урађено упркос протестима Министарства иностраних послова РФ. Архива је Амбасади РФ у Вашингтону предата тек 23. октобра“.

          Вашингтону је додатно поручено:

          „Овакав однос САД према међународном праву, нашим дипломатским и конзуларним објектима и својини отворио је могућност идентичног односа  према представништвима САД у Русији. По принипу узајамности на којем су засновани дипломатски односи“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари