Ердоган: Турска неће ништа изгубити ако не уђе у Европску унију

У ПАРЛАМЕНТУ РЕКАО: „НАМА ЕУ НИЈЕ ПОТРЕБНА, АКО НАС НЕ ПРИМЕ – НАСТАВЉАМО СВОЈИМ ПУТЕМ”

  • Посебно нагласио: „Турска је разочарана држањем ЕУ и веома забринута због попустљивости коју према тероризму показују они који се противе уласу Турске у Европску унију”

          ЕВРОПСКА унија треба да буде заинтересована да јој се придружи и Турска, а Турска неће ништа изгубити ако не уђе у ЕУ –изјавио је Реџеп Тајип Ердоган.

          Турски председник је – у говору који је одржао на почетку јесење сесије турског парламента – додатно нагласио:

          „Унији је за реализацију њених нових планова потребно пуноправно чланство Турске. Ми смо спремни да подржимо те иницијативе и да дамо свој допринос развоју Европе. Али, ако Европска унија изабере други пут – то за нас неће бити проблем. Турска заиста неће ништа изгубити и наставиће даље својим путем”.

          Додао је да његовој земљи више није потребно чланство у ЕУ, али и да неће бити иницијатор прекида преговора са Бриселом.

          Посебно је нагласио да Брисел не подржава борбу Турске против тероризма:

          „Турска је разочарана држањем ЕУ и веома забринута због попустљивости коју према тероризму показују они који се противе уласу Турске у Европску унију”.

          Додао је – имајући у виду Радничку партију Курдистана коју Анкара одавно сматра за терористичку – да терористи у Европи могу да делују „потпуно слободно, без отпора реализујући своје планове против законите власти Турске”.

          Односи ЕУ и Анкаре радикално су се погоршали након прошлогодишњег покушаја државног преврата у Турској.

          Нарочито су затегнути односи између Турске и Аустрије која тражи да Брисел прекине „приступне преговоре” са Анкаром.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари