Меркел подржала Макронову „ЕУ у више брзина” и потпуно спајање тржишта Немачке и Француске

НАГЛАСИЛА ДА ИЗМЕЂУ БЕРЛИНА И ПАРИЗА ПОСТОЈИ ШИРОКИ КОНСЕНЗУС О БУДУЋНОСТИ ЕУ

         НЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас, уочи састанка са француским председником Емануелом Макроном у Талину у Естонији, да постоји широки консензус Немачке и Француске о будућности Европе.

         “Постоји широки консензус Немачке и Француске. Ипак, ми наравно треба још да разговарамо о детаљима. Ја сам међутим чврсто убеђена да Европа не може остати на томе”, рекла је Ангела Меркел у првој реакцији на говор о будућности ЕУ који је Макрон одржао у уторак.

         Она је рекла да у Макроновом говору види добру базу на основу које Француска и Немачка могу интензивно да раде.

         Макронови предлози такође ће се разматрати у Талину на радној вечери челника ЕУ. Они сутра имају самит где треба да разговарају о дигиталној будућности Европе као и о низу изазова који стоје пред Европском унијом.

         Макрон је у уторак у обраћању студентима Сорбоне говорио о будућности Европе у више брзина, и учвршћивања веза Немачке и Француске.

         Председник Француске такође је предложио Берлину ново партнерство и позвао да се потпише нови Јелисејски споразум 22. јануара 2018, на 55. годишњицу споразума који је Шарл де Гол закључио с Конрадом Аденауером, којим је учвршћено помирење Француске и Савезне републике Немачке.

         “Можемо дати одлучни и конкретни француско-немачки подстицај”, рекао је Макрон и предложио на пример да се потпуно интегришу француска и немачка тржишта до 2024. године тиме што ће се применити исти прописи на фирме у обе земље.

         Макрон је између осталог предложио заједнички буџет за земље које имају евро, и заједничке европске интервентне снаге до 2020. године.

         “Ја позитивно гледам на иницијативе у правцу једне Европе за одбрану, и Европе у којој заједно управљамо питањима мигрантске политике”, рекла је немачка канцеларка.

         Меркел је такодје поздравила говор председника Европске комисије Жан-Клод Јункера о стању ЕУ и оценила да оба говора дају подстицај ЕУ.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари