Влада Курдистана у Багдаду понудила постављање посматрача на аеродромима

АБАДИ: АКО ЖЕЛЕ ПРЕГОВОРЕ – КУРДИ МОРАЈУ САМИ ПОНИШТИТИ РЕЗУЛТАТЕ СВОГ РЕФЕРЕНДУМА

          РЕГИОНАЛНА влада Курдистана понудила је централној влади Ирака да разговарају о постављању ирачких посматрача на курдистанским аеродромима како би се смирила криза коју је изазвао референдум о независности Курдистана, саопштила је курдска телевизија „Рудав”.

          Како је раније пренео АП, ирачки премијер Хајдер Ал-Абади је данас дао властима у Курдистану рок од 72 сата да контролу над аеродромима предају федералним органима, упозоривши да ће се у противном суочити са забраном летова.               

          Абади је данас затражио од ирачких Курда да пониште резултат референдума о независности, који су одржали на северу Ирака у понедељак, јавља Ројтерс, на коме је 92 одсто гласача било за независност.

          „Нећемо водити дијалог о резултату референдума”, рекао је Абади у ирачком парламенту и додао да, ако ирачки Курди желе да покрену разговоре, морају да пониште референдум и његов резултат.

          Абади је одбацио могућност употребе силе и рекао посланицима да ће успоставити федералну управу над курдским регионом у земљи уз помоћ устава, рекавши да не жели да дође до сукоба између ирачких грађана, пренео је АП.

          Председник регионалне владе Курдистана Масуд Барзани прогласио је јуче победу опције „да” на референдуму за независност ирачког Курдистана, јавио је АП.

          Барзани је позвао светске силе да поштују вољу милиона Курда, који су на референдуму гласали за независност тог ирачког региона.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари