Трамп на удару америчког крупног капитала - укинуо два председничка пословна савета

ЛИБЕРАЛНИ ПРОФЕСОР ШКОЛЕ МЕНАЏМЕНТА НА ЈЕЈЛУ ЏЕФРИ СОНЕФЕЛД ТВРДИ: „ЦАР ЈЕ ГО“

  • Претходно су чланови Форума за стратегију и политику, у којем су били директори Џенерал електрика (General Electric), Волмарта (Wal-Mart), Џенерал моторса (Генерал Моторс), Боинга (Boeing), Ај-Би-Ема (IBM) и Џеј-Пи Морган Чејса (JP Morgan Chase), одржали телефонски састанак на којем су одлучили да укину то тело после Трампове изјаве да су обе стране криве за насиље у Вирџинији

        АМЕРИЧКИ председник Доналд Трамп укинуо је два своја пословна савета с представницима великих компанија, пошто су директори америчких корпорација сами одлучили да се повуку после његових спорних изјава о нередима у Вирџинији.

        Одлука утицајних корпорација да се дистанцирају од председника који се хвали својим умећем да привлачи милијардере и корпоративне џинове у Овални кабинет Беле куће, шокантан је ударац за Трампа, наводи агенција Асошиејтед прес.

        Чланови Форума за стратегију и политику, у којем су били директори Џенерал електрика (General Electric), Волмарта (Wal-Mart), Џенерал моторса (General Motors), Боинга (Boeing), Ај-Би-Ема (IBM) и Џеј-Пи Морган Чејса (JP Morgan Chase), одржали су јуче телефонски састанак на којем су одлучили да укину то тело после Трампове изјаве да су обе стране криве за насиље у Вирџинији, као и да нема велике разлике између белих супрематиста и њихових противника који су протестовали због скупа екстремних десничара.

        Директори корпорација, под притиском јавности што су у председниковом саветодавном телу, телефоном су обавестили Белу кућу о својој одлуци о распуштању тог тела, после чега је Трамп на Твитеру објавио да гаси два савета.

        „Уместо да стављам под притисак пословне људе из Савета за производњу и Форума за стратегију и политику, оба укидам. Хвала вам свима!“, навео је Трамп.

        Чланови Савета за америчку производњу први су реаговали после прве Трампове спорне изјаве о кривице обе стране за суботње нереде у Шарлотсвилу. Директор фармацеутске компаније Мерк, Афро-Американац Кенет Фрејжер, први је дао оставку, на шта је Трамп бурно реаговао на Твитеру наводећи да је „Мерк лидер у све већим ценама лекова, док истовремено износи радна места из САД“.

        Када су после тога оставке поднели директор Интела Брајан Крзанич и директор произвођача спортске опреме Андер армор (Under Amour) Кевин Планк, Трамп је опет на Твитеру реаговао: „За сваког директора који испадне из Савета за производњу, имам многе да заузму њихова места“.

        Директор Џенерал електрика Џефри Имелт је рекао да су председникове изјаве „дубоко узнемирујуће“ и да њихов тон отежава мере за повећање привредног раста.

        Компаније су под притиском јавности да се одрекну председника и повуку из саветодавних теле Беле куће, мада се могу суочити и с бојкотом Трампових присталица. Само ако међусобно сарађују могу да избегну оштре критике јавности, али и председника, који је познат по изливима беса према компанијама које не желе да сарађују с њим, наводи АП.

        Многе корпорације су после прве спорне Трампове изјаве одлучиле да остану уз њега, али је после његове друге спорне изјаве у уторак, подршка доведена у питање. Председник Форума за стратегију и политику Стивен Шварцмен, шеф инвестиционе компаније Блекстоун (Blackstone), сачинио је изјаву о распуштању тог тела коју су прихватили и остали чланови.

        Професор Школе менаџмента на Јејлу Џефри Сонефелд рекао је да се тим распуштањем јасно баца сумња на Трампово лидерство.

        „Цар је го“, рекао је Сонефелд.   

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари