Абазовић плаши ЕУ да „Западни Балкан за коју годину може постати нова Украјина“

НИЈЕ ОТКРИО ДА ЛИ СМАТРА ДА ЋЕ ПУТИН ПОСЛАТИ ВОЈСКУ НА БЛАКАН, ИЛИ ТУ НАМЕРУ ПРИПИСУЈЕ СРБИЈИ

* Обећао у Европском парламенту да ће Црна Гора и даље стопроцентно пратити политику Брисела и да ће мотрити на имовину руских тајкуна, као и људи који из те земље долазе у Црну Гору

* Још је издекламовао, као да саопштава резултате каквог референдума: „Желимо да дијелимо вриједности Запада. То је одлука црногорског народа

* ФАКТИ: Није открио ни коме је, по његовом мишљењу, Запад наменио улогу Украјине и против кога ће ту „Украјину“ из Вашингтона, Лондона, Берлина и Брисела хушкати. Монтенегро је за то премали и безначајан... Да је Мило Ђукановић био на његовом месту у Европарламенту, он би изговорио: Вучић је Путин, Србија ће као на „Украјину“ ударити на Црну Гору и БиХ...

_______________________________________________________

         ПРЕМИЈЕР Црне Горе Дритан Абазовић изјавио је данас у Европском парламенту да уколико остане изван Европске уније (ЕУ) Западни Балкан може постати нова Украјина кроз неколико година.

         „Региону су потребне позитивне вибрације и да види да су врата ЕУ отворена за државе које заслужују да буду дио Уније. Не смијемо да гледамо на Западни Балкан као на црну рупу Европе. Треба да знате да, ако останемо изван Европе, није немогуће да Западни Балкан постане нова Украјина кроз неколико година. Мислим да то нико не жели у Европској унији", поручио је Абазовић пред европским парламентарцима.

         Абазовић је указао на то да се Европа налази у новој фази због руске агесије на Украјину, те да је потребно да се одлуке доносе брже и паметније.

         Он је казао да је нова Влада оформљена са једном јасном поруком и циљем да се брже крећемо у европским интеграцијама.

         „Мислим да су ово историјски тренуци не само за Црну Гору него цијелу Европу. Након 24. фебруара (почетка руске инвазије на Украјину) свијет је другачији и више него икад људи у Црној Гори, региону и Европи схватају да треба да будемо заједно и дамо најбоље од себе да завршимо наш дио посла, а да са друге стране европске институције то препознају", рекао је Абазовић.

         Он је казао да ће Црна Гора мотрити на имовину руских тајкуна, као и људи који из те земље долазе у Црну Гору.

         „Гарантујемо да ће сви који су под санкцијама имати посебан третман у смислу мониторинга. За сада немамо проблема по том питању. у Црној Гори се тренутно налази више од 7.000 избјеглица из Украјине и они су више него добродошли у нашу земљу. Само за један дио је била потребна подршка државе, остали не траже помоћ и осјећају се угодно у нашој држави", закључио је Абазовић.

         Говорећи о приоритетима, Абазовић је рекао да је Влада стопроцентно проевропски настројена, те да Црна Гора стопроцентно прати политику ЕУ.

         „Све што се донесе као одлука у ЕУ, Црна Гора слиједи и тако ће бити и убудуће. Желимо да дијелимо вриједности Запада, то је одлука црногорског народа", поручио је Абазовић.

         Према његовим речима, Црна Гора може бити држава која ће резултате доставити брже од осталих земаља кандидата.

         Премијер је такође рекао да ће Црна Гора бити пријатељски настројена према свакој суседној земљи.

         „Желимо одличне пријатељске односе са сусједима и подржавамо сваку иницијативу која може да омогући бољу комуникацију и гради повјерење у региону. Не подржавамо ниједну иницијативу која је замјена ЕУ интеграцијама, само оне које Црна Гора и остале земље могу искористити као средство за бржи напредак у интеграцијама", нагласио је Абазовић.

         Он је саопштио и да је циљ Владе да се фокус са негативних тема, као што су национализам и поделе, премести на оне које се заиста тичу грађана. Ово је, како је рекао, нова прилика за европске компаније да започну бизнис у Црној Гори и да не гледају на Црну Гору као на мало тржиште, већ као на хаб за прављење бизниса.

         Региструјте се на нашем Telegram каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари