Захарова: Шмит без резолуције СБ УН није високи представник, његово наметање подрива `Дејтон`

УВЕРЕНИ СМО У КОНТРАПРОДУКТИВНОСТ  ЗАСТАРЕЛОГ СПОЉНОГ ТУТОРСТВА НАД СУВЕРЕНОМ БиХ“

* Портпаролка Министарства иностраних послова РФ Марија ЗАХАРОВА: „Да бисмо избегли погрешне интерпретације, подсјећамо да Анекс 10 Општег оквирног (Дејтонског) споразума за мир у БиХ из 1995. године и пракса која се развила током протеклих 25 година указују на то да не постоји алтернатива укључености Савета безбедности УН у одобрење сваког новог високог представника

* „Пружање од стране међународне заједнице подршке високом представнику, који нема потребни легитимитет, имаће веома негативне последице за постконфликтну стабилизацију у БиХ, може поткопати сва постигнућа у овом правцу за четврт века, директно је у супротности с Дејтонским принципима и угрожава њихову примену

_________________________________________________

       КРИСТИЈАН Шмит не постаје високи представник у БиХ због одсуства резолуције Савета безбедности УН која би то одобрила, изјавила је званични представник Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

       Русија је изразила жаљење што као резултат гласања у Савету безбедности УН није усвојен руско-кинески нацрт резолуције о именовању Шмита за новог високог представника за БиХ, јер је на тај начин пропуштена прилика да се обезбеди неопходна међународна правна легитимност њемачког кандидата за ову позицију.

       - Да бисмо избегли погрешне интерпретације, подсећамо да Анекс 10 Општег оквирног (Дејтонског) споразума за мир у БиХ из 1995. године и пракса која се развила током протеклих 25 година указују на то да не постоји алтернатива укључености Савета безбедности УН у одобрење сваког новог високог представника - изјавила је Захарова у вези са резултатима гласања у Савету безбедности УН о нацрту резолуције о високом представнику за БиХ.

       Стога, појаснила је она, у одсуству резолуције Савета безбедности која би то одобрила, Шмит не постаје високи представник у смислу Мировног споразума.

       Захарова је напоменула да, такође, не постоји консензус између страна у БиХ о именовању Шмита на ову позицију.

       - Пружање од стране међународне заједнице подршке високом представнику, који нема потребни легитимитет, имаће веома негативне посљедице за постконфликтну стабилизацију у БиХ, може поткопати сва постигнућа у овом правцу за четврт века, директно је у супротности с Дејтонским принципима и угрожава њихову примену - упозорила је она.

       Према њеним речима, Русија, као гарант Општег оквирног споразума за мир у БиХ и члан Управног одбора Савета за његово спровођење, потврђује непоколебљиву подршку темељним постулатима тог кључног међународног правног документа за осигурање мира и стабилности на Балкану - равноправност три конститутивна народа БиХ и два ентитета са широким уставним овлаштењима, дијалог, компромис и консензус између њих.

       - Уверени смо у контрапродуктивност застарелог спољног туторства над сувереном и независном БиХ, чију судбину треба да одређују искључиво њени народи, без мешања и поука извана - указала је Захарова.

       Она је поручила да је Русија спремна за конструктивну сарадњу са свим заинтересованим странама како би унапредили позитивну агенду за БиХ на дејтонској основи.

       Савет безбедности УН синоћ није усвојио нацрт резолуције у којем се тражи да одмах буду укинута овлаштења високог представника у БиХ.

       Овај нацрт резолуције су чланицама Савета безбедности УН поделиле Русија и Кина.

       Нацрт су подржале две чланице Савета (Русија и Кина), 13 је било суздржано, а ниједна земља није гласала против.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари