ЛАВРОВ: Евро неће крахирати, еврозона је и у руском интересу

ШЕФ РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ РЕКАО У КИШИЊОВУ ДА ЕВРОАЗИЈСКА УНИЈА НЕЋЕ БИТИ КОНКУРЕНТ ЕУ

  • У стварању Евроазијске уније водићемо рачуна да не поновимо грешке које је направила ЕУ. Тим пре што су те грешке биле плод више гополитичких интереса него економских резона, изјавио Сергеј Лавров
  • Киргизија и Таџикистан већ показују интерес да се прикључе Евроазијској унији која треба да буде формирана 2015.

            ЕВРОАЗИЈСКА унија коју ће 2015. формирати Русија, Казахстан и Белорусија - како је у главном граду Молдавије Кишињову изјавио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров - неће бити никаква замена за ЕУ и нико ни нема такве амбиције и планове.

            „Русија нема намеру да на било који начин доводи у питање Европску унију која је настајала пуних 40 година. Уосталом, Евроазијска унија и није замишљена као конкурент ЕУ јер ће и она почивати на сличним принципима: слобода промета робе, капитала и радне снаге“, рекао је Лавров студентима државног универзитета у Кишињову.         

            У Москви је, да подсетимо, пре неколико дана већ формирана Евроазијска економска комисија – као наднационални орган који ће даље руководити интеграционим процесима - а будућој Унији ће се убрзо прикључити, по свему судећи, Таџикистан и Киргизија.

            Наступајући у истом тону, Лавров је, иначе, у Молдавији рекао и да Москва не верује да ће евро доживети крах. Чак је подвукао да његова земља рачуна да ће „еврозона превладати проблеме са којима се суочава“.

            „Убеђен сам, истакао је Лавров, да ће евро опстати. Заправо, не само да не предвиђам да ће евро опстати, него сам - убеђен да ће тако бити. Ни Русија не верује у крах евра. У интересу је Русије да еврозона савлада своје проблеме. У стварању Евроазијске уније водићемо рачуна да не поновимо грешке које је направила ЕУ. Тим пре што су те грешке биле плод више гополитичких интереса него економских резона.”

            Због свега, закључио је Лавров, ми приликом формирања Евроазијске уније нећемо јурити за тренутним геополитичким користима и тако доводити у питање стабилност самог интеграционог процеса.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари