Захарова: Инцков напад на суверенитет и уставни поредак БиХ не може имати правне последице

НАГЛАСИЛА: ЊЕГОВЕ РАДЊЕ СУ У СУПРОТНОСТИ СУ СА ЊЕГОВИМ ДЕЈТОНСКИМ МАНДАТОМ

* Портпаролка руске дипломатије оценила да овај инцидент јасно потврђује оправданост досљедног става Русије у корист укидања институције спољног старатељства над БиХ

*  И посебно нагласила: „Улогу Парламентарне скупштине БиХ у законодавном процесу нико и ништа не може омаловажити, замијенити или игнорисати. Судбина БиХ је искључиво у рукама њених народа. А високи представник се у потпуности и неопозиво дискредитовао

____________________________________________________

       РУСКА Федерација дубоко је узнемирена грубим и неприхватљим мешањем одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка у унутрашња питања БиХ, истакла је портпарол руског Министарства иностраних послова Марија Захарова.

       Она је нагласила да Русија, која је гарант Дејтонског мировног споразума и члан Управног одбора Савјета за спровођење мира /ПИК/, такозвану одлуку Инцка о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ у дијелу који инкриминише порицање злочина одређених категорија, доживљава као отворени напад на суверенитет БиХ, њен уставни поредак и пуномоћи њених власти.

       Захарова је рекла да овај инцидент јасно потврђује оправданост доследног става Русије у корист укидања институције спољног старатељства над БиХ, што само ствара проблеме и подрива мир и поткопава стабилност у држави.

       Она је додала да Инцкове противзаконите радње противрече његовом дејтонском мандату непристраног и објективног посредника.

       „Одлука“ високог представника не може имати правне посљедице. Улогу Парламентарне скупштине БиХ у законодавном процесу нико и ништа не може омаловажити, заменити или игнорисати. Судбина БиХ је искључиво у рукама њених народа. А високи представник се у потпуности и неопозиво дискредитовао”, истакла је Захарова.

       Она је истакла да се промене у законодавству у демократској и правној држави, као што је, без сумње, БиХ, врше успостављеном парламентарном процедуром, а не потезом пера страног држављанина.

       Захарова је оценила да Инцкова одлука није ништа друго до флагрантна злоупотреба пуномоћи из Дејтонског споразума и директно кршење политике коју је одобрио Управни одбор ПИК-а да би се сва одговорност пренела на локалне стране.

       „Без преседана је таква неодговорна самовољна делатност Инцка који, не само да није допринeо јачању међуетничког разумевања у земљи, већ, напротив, изазива унутрашњу политичку кризу. Угрожени су међуетнички дијалог и сва достигнућа постконфликтног периода. Праведно огорчење, чији се талас већ подиже у БиХ, не може не изазвати разумевање”, навела је Захарова.

       Она жали што Инцко није извукао поуку из ситуације 2015. године, када је скандалозно пропао покушај да се у Савету безбедности УН прогура нацрт резолуције којим би пуна одговорност за трагичне догађаје у БиХ током оружаног сукоба била стављена на терет само једне од страна.

       Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно дао оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава “негирање геноцида и величање ратних злочинаца”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари