Русија позвала ЕУ и САД да изврше притисак на Приштину да повуче снаге са севера КиМ

ЗАХАРОВА: ТО ЈЕ ПРЕДУСЛОВ ДА СЕ ПРЕДУПРЕДИ ОТВОРЕНИ КОНФЛИКТ

* Портпарол Министарства иностраних послова РФ Марија ЗАХАРОВА: „Због саботирања Приштине, Заједница српских општина је и даље на папиру. Приштина жели контролу територије уз помоћ репресивног апарата своје самопроглашене „државе“, а то значи само једно – нови талас истеривања Срба из покрајине“

________________________________________________________________

       РУСКО Министарство иностраних послова позвало је НАТО и ЕУ да хитно позову власти самопроглашеног Косова у Приштини да повуку снаге са севера Косова и Метохије и тако предупреде ескалацију ситуације у отворени конфликт.

       Портпарол Министарства Марија Захарова саопштила је да Русија са забринутошћу због развоја догађаја на Косову и Метохији. Према њеним речима, ситуација на Космету се развија по сценарију "са лошег на лошије".

       Захарова је додатно нагласила да званична Москва са забринутошћу региструје повећање напетости на Косову коју провоцирају неодговорна дејства „косовскоалбанске власти“.

       „Приштина на север довлачи полицијске снаге, укључујући специјалце, оклопну технику и тешко наоружање. Насиље је усмерено према мирним грађанима, међу којима има и настрадалих“.

       „Због саботирања Приштине, Заједница српских општина је и даље на папиру. Приштина жели контролу територије уз помоћ репресивног апарата своје самопроглашене „државе“, а то значи само једно – нови талас истеривања Срба из покрајине“ – истакла је Захарова.

       Додала је да ни Брисел ни Вашингтон не оцењују развој ситуације правилно и позвала их да изврше притисак на Приштину да повуче специјалце и остале своје снаге са севера КиМ.

       Група од петнаестак Срба из општина на сјеверу Косова и Метохије нападнута је јуче у јужном делу Косовске Митровице - нико није теже повређен иако су неки нападнути флашама и ножевима.

       Косовска агенција за цивилну регистрацију објавила је податак да је од 20. септембра, када је уведена мера издавања привремених таблица, до данас издала нешто више од 10.000 таблица, углавном, на прелазима, а део и на територији севера Косова и Метохије, али да је највећи број таблица издат на административном прелазу Мердаре.

       Специјалне јединице полиције - Росу самопроглашеног Косова распоређене су од 20. септембра на административним прелазима са централном Србијом.

       Патроле Кфора стигле су раније данас на административни прелаз Јариње, који раздваја централну Србију од северног дијела Косова и Метохије.

       Хеликоптери Кфора у два наврата су јуче надлетали Јариње и Брњак, као и север Косова и Метохије, а из његовог штаба су поручили да помно прате ситуацију на целом Косову* и да су повећали број и трајање рутинских патрола, укључујући и север.

       Срби девети дан не одустају од мирног протеста, незадовољни распоређивањем специјалних снага полиције на административним прелазима Јариње и Брњак и одлуком Приштине о замени регистарских таблица.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари