Москва оптужила Немачку и OPCW да су инсценирале „тровање Наваљног“

ЗАХАРОВА:БЕРЛИН ТРАЖИО ОД OPCW ДА ШАЉЕ ТИМ НАВАЉНОМ ДОК ОН ЈОШ НИЈЕ БИО ОТРОВАН

        РУСИЈА је ухватила Немачку и светску Организацију за забрану хемијскоружја (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons; OPCW) да су смишљено инсценирале фарсу са `тровањем` руског опозиционара Алексеја Маваљног.

       Портпаролка Министарства иностраних послова РФ, Марија Захарова, открила је да је OPCW 20. августа 2020. – доке је Наваљни још летео из Томска за Омск, где је наводно био жртва тровања бојним отровом „Новичкок“, већ послата специјалну групу да му пружи „техничку помоћ у вези са сумњама на тровање хемијским оружјем“.

       Указала је да је датум слања групе наведен у нацрту извештаја те организације.

       И додала: „Али, у том извештају наводе такође да је постојао `захтев из Немачке`. Можете ли да замислите колико треба да траје припрема једне државе за тражење помоћи од OPCW уистрази тровања хемијским оружјем?  На крају, Немачка је требало да је претходно већ имала бар нешто у рукама да би извукла чак и примарне закључке и да би нешто такво тражила“.

       - Ако је група била послата 20. августа, онда је захтев за њено слање требало да стигне раније, односно - пре него што је Наваљни уопште напустио хотел у правцу аеродрома. Јер, он није имао времена ни да се пробуди 20. августа, а у Берлину су спремали захтев OPCW. Ако се зна како функционишу бирократије Немачке и OPCW, овако нешто је било могуће само уколико је било припремљено унапред“.

       Немачка стална представница при OPCW рекла је да се у извештају поткрала грешка са датумом која није била благовремено уочена и отклоњена.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари