, Министарство иностраних послова РФ добија одељење које ће се бавити `меком силом`

У ЊЕГОВОЈ НАДЛЕЖНОСТИ БИЋЕ СТРАТЕГИЈА И КООРДИНАЦИЈА

       У ЦЕНТРАЛНОМ апарату Министарства иностраних послова Русије појавиће се одељење (департман) које ће се бавити стратегијом меке моћи.

       Имаће задатак да координира међународне односе у областима културе, науке, уметности, размене младих, образовања и спорта.

       Нови департман у Министарству иностраних послова се формира у складу са Главним правцима руске политике у области међународне културне и хуманитарне сарадње, коју је Владимир Путин одобрио крајем 2010. године.

       Сада у структури руског министарства не постоји одељење које би централизовано обављало те функције.

       „Планирано је да ново одељење преузме на себе развој опште политике Руске Федерације у области међународне културне и хуманитарне сарадње, утврђивања њених приоритета, припрему међувладиних споразума, контролу над применом међународних обавеза Руске Федерације и спровођења државних програма у овој области. Још ће пружати саветодавну и практичну помоћ како специјализованим државним институцијама, тако и невладиним структурама, узимајући у обзир специфичности земље и захтеве стране публике “.

       Министарство иностраних послова РФ је нагласило да његов нови департман неће дуплирати функције Россотрудничества које има за задатак да решава практична питања развоја међународних културних и хуманитарних веза.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари