Лавров: Русија ће оштро и одлучно одговорити на могуће не-пријатељске потезе САД

„АМЕРИКАНЦИ ВЕЋ ГОВОРЕ ДА ЋЕМО СЕ НАЋИ ПОД ПРИТИСКОМ АКО НЕ ПРИХВАТИМО ПРАВИЛА ИЗ ЖЕНЕВЕ“

* Поручио Вашингтону да са Русијом – ако заиста жели, како тврди, стабилне и предвидљиве односе – мора сарађивати и комуницирати искрено

_____________________________________________________

       РУСИЈА ће одговорити „оштро и одлучно“ на могуће акције Сједињених Држава које не буду пријатељске, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у интервјуу индонежанском листу Rakyat Merdeka.

       Притом је навео: „Покушаји да се са нама разговара са позиције снаге у старту су осуђени на неуспех. Одговорићемо оштро и одлучно на све непријатељске акције“.

       Лавров је поручио Вашингтону да са Русијом – ако заиста жели, како тврди, стабилне и предвидљиве односе – мора сарађивати и комуницирати искрено.

       Лавров је подсетио да су се Владимир Путин и Џо Бајден у Женеви договорили  о отпочињању консултација о стратешкој стабилности на међуресорном нивоу“.

       Откривши да Бајден у Женеви ништа крупно није оспоравао“, похвалио  је почетну реторику Запада о спремности за нормализовање односа са Русијом, али и открио:

       „Безмало већ сутрадан после састанка у Женеви, почели су да агресивно посежу за старима директивама. Да говоре у стилу: указали смо Москви, јасно смо је упозорили, изнели смо захтеве “. За овим су дошле и претње да ће, ако Москва „у року од неколико месеци“ не прихвати „правила игре“ утврђена у Женеви, бити изложена новом притиску“.

       „Оглашавање старе тврде позиције Вашингтона, одмах након разговора у Женеви, врло је индикативно, поготово што су европске престонице, `уловивши` расположење Великог брата, одмах почеле активно и радосно да му припевају. Суштина свих тих изјава је: спремни смо да нормализујемо односе са Москвом, али прво она мора да промени своје понашање“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари