Калабухов: Шмит нема међународни легитимитет - „бонска овлашћења“ су застарела

„ОХР СЕ ПРЕТВОРИО У КОЧНИЦУ НА ПУТУ СУВЕРЕНОГ РАЗВОЈА БиХ И ТРЕБА ГА ЗАТВОРИТИ“

* Оценио да је одлука Инцка да наметне “закон о забрани негирања геноцида” била погрешна и да су бонска овлаштења застарeо механизам, инструмент који не треба да се употребљава у сувереној држави: „Нажалост, наши западни партнери сматрају да су бонска овлаштења универзално средство које може употребљавати високи представник. Међутим, чак и најслободније и најшире тумачење бонских овлаштења не дозвољава да се доносе мере које се тичу законодавства

_________________________________________________

       РУСКИ амбасадор у БиХ Игор Калабухов поновио је став Руске Федерације да Кристијан Шмит нема неопходни међународни правни легитимитет за високог представника у БиХ и да се ОХР претворио у кочницу на путу сувереног развоја БиХ, због чега би требало да буде затворен.

       “По нама, цела процедура се своди на то да Управни одбор /Савета за провођење мира/ бира високог представника, а Савет безбедности УН га одобрава или потврђује”, истакао је Калабухов.

       Он је напоменуо да и у резолуцијама Савета Европе из периода када је БиХ примана у састав те међународне организације, Резолуција 234 у тачки 5 прописује ову процедуру именовања високог представника.

       Говорећи о одлуци бившег високог представника за БиХ Валентина Инцка да наметне “закон о забрани негирања геноцида”, Калабухов је оценио да је та одлука била погрешна, истичући да су бонска овлаштења застарeо механизам, инструмент који не треба да се употребљава у сувереној држави.

       „Нажалост, наши западни партнери тумаче ситуацију у том смислу да су бонска овлаштења универзално средство које може употребљавати високи представник”, рекао је Калабухов за АТВ.

       Према његовим речима, чак и најслободније и најшире тумачење бонских овлаштења не дозвољава да се доносе мере које се тичу законодавства.

       „То је посао за одговарајуће институције БиХ и други разлог због којег ми се чини да је одлука Валентина Инцка била погрешна јесте да она није била мотивисана интересима избалансираног приступа, него неким другим интересима, а међу њима ја сумњам и на неке моралне интересе самог господина Инцка”, каже Калабухов.

       Руски амбасадор у БиХ је рекао да високи представник треба да одражава усаглашене ставове конститутивних народа и грађана БиХ.

       „Начин на који је Инцко употребио бонска овлаштења је неоснован и, како смо већ указали, довео је до кризе, не само у БиХ, већ и у целом балканском региону”, истакао је Калабухов.

       Он је рекао и да главна улога високог представника није у обезбеђивању кретања БиХ ка европским институцијама, о чему Руска Федерација непрестано говори, већ је то задатак челника делегација ЕУ и одговарајућих структура и органа у БиХ.

       „Главни задатак високог представника је реализација Дејтонског мировног споразума и, по нама, високи представник не треба да обезбеди улазак БиХ у ЕУ, него првенствено да ријеши егзистенцијално питање успостављања поверења, стрпљења, мира у БиХ, на основу чега ће сами грађани БиХ одређивати своје спољнополитичке приоритете”, истакао је Калабухов.

       Он је навео је да се ОХР, па и сама фигура високог представника, претворила у кочницу на путу самосталног, сувереног развоја БиХ, због чега Руска Федерација заговара да ОХР буде затворен и да народи и грађани БиХ одређују своју судбину.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари