Калабухов: Шмит не може бити високи представник без сагласности Савета безбедности УН

„ШТО ВИШЕ ПОКУШАВАЈУ ДА ИЗОЛУЈУ РУСИЈУ НА БАЛКАНУ – ТО ЈЕ ЈАЧИ ЊЕН УТИЦАЈ НА БАЛКАНУ“

* Амбасадор Русије у биХ Игор КАЛАБУХОВ лицемерним назвао изјаве међународних партнера о подршци суверенитету БиХ док истовремено чине све како би она била што дуже лишена таквог суверенитета

* „За разлику од наших партнера, ми настојимо обезбедити да међународна заједница, како то произлази из Мировног споразума, води мудру, добро промишљену и уравнотежену политику", рекао је Калабухов, одговарајући на тврдње појединих западних аналитичара да ће Руска Федерација у новембру онемогућити продужење мадата ЕУФОР-а у Савету безбедности УН

_____________________________________________________

       АМБАСАДОР Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов изјавио је у интервјуу Срни да се Русија залаже за поштовање норми међународног права и да одсуство сагласности Савета безбедности УН на именовање Кристијана Шмита њега лишава неопходног легитимитета да буде високи представник у БиХ.

       Одговарајући на питање да ли именовање Шмита представља покушај западних партнера у Савету за спровођење мира да изолују утицај Руске Федерације на Балкану, Калабухов је рекао да се чешће догађа обрнуто јер је утицај Русије јачи што више покушавају да је изолују.

       "То је лако објаснити. Русија се залаже за поштовање норми међународног права, а не за измишљање митских правила, ослањајући се на она којим неки желе владати светом", рекао је Калабухов.

       Он је изразио уверење да управо одсуство сагласности Савета безбедности УН на именовање Шмита њега лишава неопходног легитимитета, ма колико довитљиво покушавали тврдити супротно.

       На питање да ли је БиХ међународни протекторат, Калабухов је одговорио да је, нажалост, стварно стање такво да неке државе, скривајући се иза плашта "међународне заједнице", покушавају остварити своје себичне интересе у БиХ.

       "У исто време они отворено манипулишу јавним мњењем, намерно доводе до дестабилизације ситуације у земљи како би се играли на нерешеним међусобним забринутостима и страховима", рекао је руски амбасадор у БиХ.

       Калабухов је истакао да, успут, супротно међународном праву и здравом разуму, покушавају да оживе ОХР, који је изгубио своју додатну вредност, под изговором потребе за испуњавањем утопијских услова.

       "Према нашем мишљењу, то је апсолутно неспојиво с лицемерним изјавама наших међународних партнера о подршци суверенитету БиХ, док они чине све како би земља била што дуже лишена таквог суверенитета", додао је амбасадор Русије у БиХ.

       У контексту дестабилизације, Калабухов је истакао наметање измена Кривичног закона, којим се, између осталог, забрањује и кажњава негирање геноцида.

       "То је већ имало такав утицај на државу да чак ни најпроницљивији аналитичари не виде начине како се то може ријешити и тврде да је настала најузаврелија криза у постдејтонском периоду", навео је Калабухов.

       Према његовим речима, чињеница је да, колико год су били високи лични морални критерији којима се руководио бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко, сама тема је толико болна и буквално још крвари да се њено превладавање и постизање истинског помирења не може повезати с роком завршетка мандата.

       „За то су потребне деценије, ако не и векови. У супротном, ради се о подстицању на мржњу, и то не само у БиХ, већ у читавом региону, што сви ми посматрамо", навео је руски амбасадор у БиХ.

       Кад је реч о међународном војном присуству у БиХ, Калабухов је рекао да је Русија гарант Дејтона, те да својој улози приступа изузетно одговорно.

       „За разлику од наших партнера, ми настојимо обезбедити да међународна заједница, како то произлази из Мировног споразума, води мудру, добро промишљену и уравнотежену политику", рекао је Калабухов, одговарајући на тврдње појединих западних аналитичара да ће Руска Федерација у новембру онемогућити продужење мадата ЕУФОР-а у Савету безбедности УН.

       Према његовим речима, то се односи на све аспекте ситуације у БиХ, истичући да Руска Федерација анализира околности у контексту недавних догађаја.

       "Наравно да ћемо се додатно огласити о одлукама које ће Русија донијети", рекао је Калабухов.

       Говорећи о економској сарадњи, Калабухов је указао да управо у развоју односа са БиХ у целини и са Републиком Српском посебно види свој главни задатак.

       "Радимо на начинима да реализујемо многе занимљиве пројекте везане за политичке контакте, трговинску и економску сарадњу, развој културних и хуманитарних веза. Претпостављамо да ће побољшање пандемијске ситуације дати нови замах овим важним иницијативама", сматра Калабухов.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари