Калабухов: Претња БиХ су они који јој дају смернице и тобоже је бране од Русије

„ИНЦКО ЈЕ СЕБЕ ДОЖИВЉАВАО И КАО СПРОВОДНИКА ЕВРОПСКЕ ИДЕЈЕ КОЈОЈ СМЕТАЈУ МАЛИГНЕ СНАГЕ“

* Амбасадор Русије у БиХ Игор КАЛАБУХОВ: Права претња су они који се мешају се у унутрашње политичке процесе, штавише, својим неодговорним деловањем подривају дијалог конститутивних народа, што је једина основа за успостављање климе стабилности и помирења у БиХ

_______________________________________________________

       ВИСОКИ представник у БиХ је особа која треба да фокусира напоре целе међународне заједнице, укључујући Русију и Кину. Нажалост, последњих година високи представник почео је себе доживљавати, не као посредника у спровођењу Дејтонског мировног споразума, већ као спроводиoца искључиво “европске идеје”, којој наводно сметају “малигне снаге”.

       Рекао је ово за “Глас Српске” амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов одговарајући на тврдње одлазећег високог представника Валентина Инцка да је приметан нарастајући утицај Русије и Кине у БиХ, те да “не преостаје још много времена” и да је неопходно да ЕУ јаче интервенише да тај утицај сузбије.

       Упитан како коментарише Инцков позив ЕУ да се јаче ангажују у БиХ само због јачања утицаја Русије и Кине, Калабухов истиче да  је одређивање приоритета спољне политике искључива надлежност БиХ, а не високог представника и његове канцеларије.

       - Русија се ни на који начин не може сматрати “претњом” БиХ јер се залаже за свестрани развој равноправних и обострано корисних односа с БиХ. Супротно томе, претњу представљају они који јој категорички намећу смернице развоја, мешају се у унутрашње политичке процесе, штавише, својим неодговорним деловањем подривају дијалог конститутивних народа, што је једина основа за успостављање климе стабилности и помирења у БиХ - истакао је Калабухов.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари