Амбасада Русије у БиХ не признаје ни Шмита ни пробошњачке ставове крњег ПИК

УПОЗОРИЛА ДА ЊЕГОВО САОПШТЕЊЕ ОДРАЖАВА СТАВОВЕ САМО НЕКИХ ЗЕМАЉА И ПОЗВАЛА ДА БУДЕ ИГНОРИСАНО

Са једне од седница

Управног одбора ПИК

* Објавила: „Руска Федерација не признаје легитимитет такозваног новог Високог представника Кристијана Шмита. Ни на који начин нисмо учествовали у расправи и разради текста изјаве Управног одбора ПИК-а уз његово модерирање. Са своје стране, предложили смо белешку следећег садржаја: „Руска Федерација не сматра високог представника легитимним без неопходне одлуке Савета безбедности УН-а и не слаже се с текстом изјаве“

* Опет заобилазећи Русију и њене ставове, прогласили се за „амбасадоре Управног одбора ПИК“ и објавили да очекују од свих челника да одбаце реторику која води дестабилизацији и поделама, те да прекину све активности у том погледу, укључујући и претње отцепљењем и оспоравање постојања БиХ као јединствене, суверене државе која се састоји од два ентитета

________________________________________________________

       АМБАСАДА Руске Федерације у БиХ саопштила је да изјава објављена након седнице Управног одбора Савета за спровођење мира (ПИК) не одражава ставове целе међународне заједнице у БиХ и позвала на њено игнорисање.

       Руска Федерација изузела је мишљење из заједничке изјаве амбасадора Управног одбора ПИК-а, „који су потврдили да је за грађане БиХ од кључног значаја да функционишу институције на свим нивоима власти“.

       - Руска Федерација не признаје легитимитет такозваног новог Високог представника Кристијана Шмита. С тим у вези, ни на који начин нисмо учествовали у расправи и разради текста изјаве Управног одбора ПИК-а уз његово модерирање. Са своје стране, предложили смо белешку следећег садржаја: „Руска Федерација не сматра високог представника легитимним без неопходне одлуке Савета безбедности УН-а и не слаже се с текстом изјаве“. Нажалост, наши партнери су прекршили ред деловања УО ПИК-а и, упркос нашем ставу, самовољно објавили „стандардну белешку“ – навела је руска Амбасада.

       Управни одбор ПИК-а је, уз изузето мишљење Русије, потврдио да је кључно функционисање власти БиХ на свим нивоима, укључујући и Оружане снаге, те да сви политички представници имају одговорност да учествују у њиховом раду како би служили онима који су их изабрали, саопштено је из ОХР-а.

Амбасада Руске Федерације у Сарајеву

       У саопштењу из ОХР се наводи да без залагања и сарадње нема преко потребних реформи, посебно оних које се односе на владавину права, које су кључне да би БиХ могла кренути даље на путу ка ЕУ.

       - Амбасадори Управног одбора ПИК-а очекују од свих челника да одбаце реторику која води дестабилизацији и поделама, те да прекину све активности у том погледу, укључујући и претње отцепљењем и оспоравање постојања БиХ као јединствене, суверене државе која се састоји од два ентитета - истиче се у саопштењу.

       Амбасадори су поручили да су истрајни у подршци суверенитету, територијалном интегритету и уставном поретку БиХ, те да су „покушаји да се поништи 26 година тешко стеченог напретка и мира супротни ономе на шта су се сви политички лидери обавезали“.

       У саопштењу се наводи да амбасадори Управног одбора ПИК-а подржавају ауторитет, мандат и виталну улогу високог представника све док БиХ у потпуности не изађе из међународне супервизије тако што ће испунити пет циљева и два услова, што захтева знатан ангажман свих страна.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари