Ципрас добио 86 милијарди и реструктуирање дуга, али ће трошење новца контролисати ММФ

БЕЛА КУЋА УПОЗОРИЛА ДА РУСИЈА И КИНА НЕ СМЕЈУ УЋИ У ГРЧКУ

И - АТИНА ОСТАЛА У ЕВРОЗОНИ

Алексис Ципрас

  • ЦИПРАС: Договор је тежак. Грчка је успела да заустави финансијско „гушење“ и колапс банкарског система. У овој тешкој борби, успели смо да победимо
  • ДАЈСЕЛБЛУМ: Грчка је пристала на кључни захтев поверилаца да средства добијена приватизацијом пребаци у посебан фонд у Луксембургу како би се обезбедило да се она троше на отплату дугова, а не на плате и пензије. Трошење новца из пакета помоћи контролисаће Међународни монетарни фонд, а не грчка влада
  • МЕРКЕЛ: Пут ће бити дуг, а судећи по ноћашњим преговорима, и тежак. Од Грчке се тражи пензиона реформа, продаја државне имовине и актива, промене на продуктној и берзи рада. Номиналног отписивања дугова Грчкој неће бити јер је то неприхватљиво. За рекапитализацију грчких банака биће потребно 25 милијарди евра       

        АМЕРИКАНЦИ наредили да Грчка остане у еврозони - да Русија и Кина не ушле у Атину и Пиреј на велика врата - и остала је. Лидери еврозоне, на челу са Вучићевом покровитељком Ангелом Меркел, послушно су салутирали: „разумем!“.

        Објављено је да су лидери деветнаест земаља које чине еврозону после маратонског самита у Бриселу успели да постигну договор о новом пакету помоћи за Грчку и останку те земље у систему заједничке валуте.

        „Имали смо само један циљ - да постигнемо споразум, и коначно смо га остварили“, рекао је новинарима јутрос председник Европског савета Доналд Туск након самита који је трајао рекордних седамнаест сати.

        Он је казао да је Грчкој одобрен нови пакет помоћи од око 86 милијарди евра, али под строгим условима, који укључују пакет мера штедње који грчки парламент мора да усвоји до среде.

        „Ово је шанса да се Грчка, уз помоћ европских партнера, врати на пут привредног опоравка и раста“, рекао је Туск.

        Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер је, видно уморан, поручио новинарима да неће бити бити „Грексита“, односно избацивања Грчке из еврозоне.

        „Веома сам задовољан“, рекао је он и додао да је јутрошњи договор „типично европско компромисно решење“.

        Председник Еврогрупе, холандски министар финансија Јерун Дајселблум, истакао је да је „проблем поверења“ у намере грчке владе да спроведе пакет реформи коначно превазиђен.

       Он је објаснио да је Грчка пристала на кључни захтев поверилаца да средства добијена приватизацијом пребаци у посебан фонд у Луксембургу како би се обезбедило да се она троше на отплату дугова, а не на плате и пензије.

        Ово је, уз захтев да трошење новца из пакета помоћи контролише Међународни монетарни фонд, а не грчка влада, био главни камен спотицања синоћне маратонске сесије.

        Холандски министар је објаснио да ће споразум ступити на снагу крајем седмице, након што га усвоје парламенти Грчке и њених европских партнера.

        Грчка је обезбедила реструктурирање дуга, средњорочно финансирање пакетом вредним 35 милијарди евра у договору са својим повериоцима и останак Грчке у зони евра, изјавио је данас у Бриселу Алексис Ципрас.

        Грчки премијер је рекао да договор који је током ноћи постигнут током самита еврозоне Грчкој може да донесе нове инвестиције, да јој помогне да се извуче из рецесије и избегне колапс банкарског система, јавио је Ројтерс.

        Договор је тежак, рекао је грчки премијер, али и додао да је Грчка успела да заустави финансијско „гушење“ и колапс банкарског система.

        „У овој тешкој борби, успели смо да победимо, да реструктурирамо дуг“, рекао је Ципрас.

        Посебно је нагласио: „Грчка је успела да избегне предају своје државне својине иностранству и обезбедили смо реструктуирање дуга. Наставићемо да се боримо да повратимо свој државни суверенитет“.

        Меркел је упозорила да је пред Грчком и њеним европским партнерима дуг пут пун изазова пре него што финализују трећи програм помоћи за Атину, након што су маратонски преговори две стране окончани договором.

        „Пут ће бити дуг, а судећи по ноћашњим преговорима, и тежак“, рекла је Меркелова новинарима у Бриселу по окончању 17 сати дугих преговора, преноси агенција Франс прес.

        Канцеларка је поручила да ће саветовати немачком парламенту да одобри отварање преговора с Грчком о трећем пакету помоћи, након што грчки парламент одобри целокупан програм и донесе прве законе који се на њега односе.

        Меркелова није прецизирала када би могло доћи до гласања у немачком парламенту, али је рекла да ће парламентарном комитету поднети позитиван извештај ове недеље. „Боље је не враћати законодавце с летњег одмора пре него што закони у Грчкој буду изгласани“, навела је она.

        Грчка је себи отежала услове кроз оштар пад економије у последњих шест месеци, као и кроз затварање банака у последње две недеље, рекла је Меркелова, додајући да је Немачка одустала од захтева да Грчка на неко време изађе из еврозоне уколико не испуни услове споразума.

       „Не треба нам план Б јер је план А одобрен“, додала је она.

        Објаснила је да се од Грчке тражи пензиона реформа, продаја државне имовине и актива, промене на продуктној и берзи рада.

        Подвукла је да номиналног отписивања дугова Грчкој неће бити јер је то „неприхватљиво“.

        Додала је да ће за рекапитализацију грчких банака бити потребно 25 милијарди евра.

        Дајселблум је потврдио да ће бити формиран специјални фонд за враћање грчких дугова у који ће се сливати средства од продаје државне имовине и да управо тај новац може бити употребљен за рекапитализацију банака.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари