ЗАЈБЕРТ: Немачка је примила к знању резултате грчког референдума и уважава их

ДАЈСЕЛБЛУМ: ГРЦИ СУ СА „НЕ“ САМО ОТЕЖАЛИ ДАЉЕ ПРЕГОВОРЕ

Зајберт и Меркелова

        ГРЧКИ референдум је отежао преговоре Атине са кредиторима, изјавио је данас шеф Еврогрупе и холандски министар финансија Јерун Дајселблум.

        „Резултати референдум нас не приближавају решењу. У суштини, када су предлози одбијени, то само отежава ствари“, изјавио је Дајселблум новинарима у Хагу, а преноси агенција Франс прес.

        Одлазећи на седницу холандске владе ради разговора о победи опције „не“ на референдуму у Грчкој, Дајселблум је такође рекао да је останак Грчке у еврозони и даље његов циљ.

        Холандска влада ће, како је рекао, расправљати о захтеву Атине за добијање додатне финансијске помоћи у оквиру Европског стабилизационог механизма (ЕСМ).

        Упитан о оставци грчког министра финансија Јаниса Варуфакиса, Дајселблум је рекао да он лично није имао никакве проблеме са било којим званичником за време преговора са Грчком.

        Посебно је нагласио да ће Грчка - без обзира на исход референдума - морати да изведе потребне структурне реформе.

        Истовремено је портпарол немачке владе Штефан Зајберт оцени ода се званични Берлин са уважавањм односи према грчком референдуму и да су врата за дијалог са Атином „и даље отворена“.

        Тачније, рекао је дословно: „Немачка прима к знању резултате грчког референдума и поштује их. Међутим, тренутно не постоје претпоставке за преговоре о трећем програму помоћи Грчкој“.

        Француска је много мање резервисана и активно лобира унутар ЕУ да се отворе нови преговори о грчким дуговима и да се Атини помогне.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари