ВАРУФАКИС: Сириза је мутирала, Ципрас се предао повериоцима и одлучио да буде Митеран

ЛИДЕР СИРИЗЕ КОРИСТИ ВАНРЕДНЕ ИЗБОРЕ ДА СТРАНКУ ОЧИСТИ ОД ОПОНЕНАТА

Јанис Варуфакис

  • Алексис Ципрас је закључио „да је боље да прогресивна власт примени услове предаје које презире, него да то препусти локалним лакрдијашима „тројке”, који би применили исте услове предаје са ентузијазмом”
  • „Био сам сведок те мутације. Они у нашој партији/влади који су кроз њу прошли, окренули су се против оних који су одбили да мутирају, што је за последицу имало поделу унутар странке коју наши људи, наши храбри гласачи који су гласали „не”, нису заслужили”

         ПРЕДИЗБОРНА кампања у Грчкој постала је прљава пре него што је званично и почела, а истакнуте политичке личности - укључујући бившег министра финансија Јаниса Варуфакиса - оштро критикују премијера Алексиса Ципраса због његовог управљања кризом погођеном државом, пише британски „Гардијан”.

         У интервјуу за „Нову ревију”, Варуфакис је рекао да је Ципрас одлучио да се „преда” пред захтевима међународних кредитора, уместо да остане лојалан платформи против мера штедње на којој је његова партија радикалне левице, Сириза, однела победу на изборима у јануару.

         Млади премијер је дозволио да његов его превлада и донео свесну одлуку да постане „нови Де Гол или још вероватније Митеран”, казао је Варуфакис.

         „Ципрас је донео одлуку у ноћи референдума не само да се преда „тројци”, вец и да примени услове предаје”, навео је Варуфакис.

         Према његовим речима, Ципрас је закључио „да је боље да прогресивна власт примени услове предаје које презире, него да то препусти локалним лакрдијашима „тројке”, који би применили исте услове предаје са ентузијазмом”.

         Као последица тога, Сириза која је некад била нада за покрет против мера штедње у Европи, не само да је издала свој циљ већ је мутирала у оно што је тврдила да никако неће бити, истакао је Варуфакис.

         „Био сам сведок те мутације. Они у нашој партији/влади који су кроз њу прошли, окренули су се против оних који су одбили да мутирају, што је за последицу имало поделу унутар странке коју наши људи, наши храбри гласачи који су гласали „не”, нису заслужили”, додао је Варуфакис.

         Ова критика најближе је што је Варуфакис учинио у покушају да се дистанцира од човека, коме је у шест месеци мандата био у великој мери ментор, надгледајући преговоре са еврозоном и Међународним монетарним фондом, навео је британски лист.

         Ципрасова исхитрена одлука да поднесе оставку и распише нове изборе, сматра Варуфакис, представља покушај лидера да очисти странку од неистомишљеника.

         „Јер, јасно је, када једном почнете да примењујете неку политику, постаје неодрживо да стално говорите: „Усвајам закон X у парламенту иако мислим да је штетан. У неком тренутку или подносите оставку или... почнете да верујете да закон X није тако лош, можда је управо оно што је доктор преписао”, закључио је Варуфакис.

         (Танјуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари