ВАРУФАКИС: Садистички деспотизам је доминантна идеологија Европске уније

ШОЈБЛЕ ЋЕ РЕФОРМСАТИ ЕВРОЗОНУ ДА БИ ЕК, ММФ И ЕЦБ ДРЖАВАМА НАМЕТАЛИ БУЏЕТЕ

Јанис Варуфакис

  • У интервјуу водећем шпанском листу  El Pais, бивши грчки министар финансија упозорио је: „Трећи пакет (помоћи Грчкој) неће функционисати јер је од самог почетка прављен због сасвим другог циља. Да не спасава Грчку већ да одвуче пажњу од проблема других земаља Европске уније. Кад је Грчка у питању, једина сврха тог пакта да моју земљу новим кредитом још сигурније утопи у дуговима”

         ДОНЕДАВНИ министар финансија Грчке Јанис Варуфакис права је медијска звезда у земљама југа Европе. Чак више него док је био на функцији.

         У интервјуу водећем шпанском листу  El Pais рекао је и ово: „Садистички деспотизам је доминантна идеологија Европске уније”.

         У истом интервјуу је испалио и више „ракета” овог типа: „Смртна пресуда коју нам је прочитала ова криза”, „Убитачни загрљај дуга”...

         Иначе, упозорио је: „Трећи пакет (помоћи Грчкој) неће функционисати јер је од самог почетка прављен због сасвим другог циља. Да не спасава Грчку већ да одвуче пажњу од проблема других земаља Европске уније. Кад је Грчка у питању, једина сврха тог пакта да моју земљу новим кредитом још сигурније утопи у дуговима”.

         Варуфакис је овоме додао: „Немачки минстар финансија Волфганг Шојбле планира да реформише еврозону. Избацивање Грчке из ње је само мали део тог пројекта. Главни циљ је одстрањивање Европске комисије од буџетских питања ЕУ, са формирањем посматрачког фискалног органа који би имао овлашћења да ставља ван снаге буџете целих држава и да их обавезује да их правепо вољи „тројке” – Европска комисија, ММФ  и Европска централна банка. Он жели да „тројка” диктира услове и Мадриду, и Риму, и нарочито  -Паризу”.

         Према његовим речима, „следећа на реду је Шпанија”.

      

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари