ВАРУФАКИС: Немамо пресе за штампање драхме, присилили су нас да их 2000. уништимо

ГРЧКИ МИНИСТАР ФИНАНСИЈА: АКО ГРАЂАНИ СТАНУ НА СТРАНУ ПОВЕРИЛАЦА - ВЛАДА МОЖЕ ПОДНЕТИ ОСТАВКУ

Јанис Варуфакис

  • Грчку третирају као неку дужничку колонију која нема никаква права. Међутим, радије бих себи одсекао руку - изјавио је Јанис ВАРУФАКИС - него што бих потписао споразум са повериоцима који не укључује реструктурисање дуга. Желимо да реформишемо земљу, али то желимо да урадимо уз рестуктурисање дуга    

        ГРЧКИ министар финансија Јанис Варуфакис изјавио је за аустралијски радио АБЦ да би грчка левичарска влада могла врло лако да поднесе оставку уколико на референдуму у недељу превагну гласови за мере штедње.

        Упитан да ли би то могло да се догоди и да влада преда дужност прелазној влади, Варуфакис је рекао:

        „Да, врло лако бисмо то могли да урадимо. Али, то ћемо учинити у духу сарадње ко год да преузме дужност од нас“.

        У интервјуу Блумбергу, Варуфакис је рекао да ће он поднети оставку уколико Грци на референдуму у суботу заокруже опцију „да“ која би значила подршку програму реформи који од Атине захтевају међународни кредитори.

        На питање телевизије Блумберг - да ли ће и даље бити министар финансија уколико на референдуму победу однесе опција „да“, Варуфакис је рекао: „Нећу, али ћу помоћи следећој власти у борби са дужничком кризом“, преноси агенција AP.

        Министар је додао да неће потписати никакав договор са кредиторима који не би подразумевао реструктурисање грчког дужничког терета. „Радије бих себи одсекао руку него потписао споразум који не укључује реструктурисање дуга. Желимо да реформишемо земљу, али то желимо да урадимо уз рестуктурисање дуга", поручио је он.

        „Грчку третирају као неку дужничку колонију која нема никаква права“, рекао је Варуфакис, напомињући да ипак очекује да ће Грци на референдуму заокружити „не“ и да ће, заједно са премијером Алексисом Ципрасом након референдума радити на обострано прихватљивом споразуму са остатком Европе.

        Бонитетна агенција Стандард и Пурс (S&P) упозорила је да би излазак Грчке из еврозоне имао озбиљне последице по економију те земље, чији би бруто домаћи производ пао 20 одсто испод нивоа на ком се очекује да ће бити за четири године, а Атина би трајно изгубила приступ финансирању из Европске централне банке (ЕЦБ), што би изазвало озбиљан недостатак средстава у приватном и јавном сектору.

        Још једна бонитетна агенција, Мудис, снизила је синоћ кредитни рејтинг Грчке дубље у неинвестициону територију, на ниво Cаа3, упозоривши да су све мање шансе да ће међународни кредитори пружити подршку Грчкој без обзира на исход референдума заказаног за недељу.

        Рејтинг Грчке је уз ново резање сада свега два степена изнад нивоа који означава банкрот и долази након што Грчка није вратила траншу дуга вредну 1,6 милијарди евра Међународном монетарном фонду (ММФ).

        Са порастом спекулација да ће Грчка бити приморана да изађе из еврозоне и да ће морати да штампа сопствене новчанице после референдума, заказаног за 5. јули, грчки министар финансија Јанис Варуфакис открио је да Грчка више нема пресе за штампање драхми.

        „Немамо капацитет. У 2000. години, годину дана пре придруживања Грчке еврозони, једна од ствари коју смо морали да урадимо је била да се решимо свих наших штампарских преса како бисмо уверили европски блок да је улазак у монетарну унију неповратан процес“, изјавио је Варуфакис за аустралијски радио ABC.

        Грци од данас могу да положе новац на своје рачуне у 289 пословница Националне банке Грчке (НБГ) које ће радити током периода док су банке затворене.

        Грађани ће такође моћи да полажу депозите и уплаћују новац на 677 банкомата који подржавају уплату новца без коверте, као и на 130 банкомата у које се новац полаже у за то предвиђеним ковертама, наводи НБГ, а преноси агенција АНА.

        Банка такође у 289 пословница исплаћује пензије грађанима и прима захтеве за издавање дебитних картица.

        Банке у Грчкој су затворене од понедељка, уз дневни лимит подизања новца са банкомата од 60 евра, а поново би требало да буду отворене 6. јула.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари