ВАРУФАКИС: Могу и мере жестоке штедње ако нам отворе перспективу да се развијамо

ИЗЈАВА ГРЧКОГ МИНИСТРА  ПОСЛЕ ВАНРЕДНЕ ВИДЕОКОНФЕРЕНЦИЈЕ МИНИСТРА ЕВРОЗОНЕ

  •  Сународницима преко телевизије поручио: Будућност земље тражи да се на референдуму гласа против ултиматума поверилаца“. Будућности је потребна поносна Грчка у еврозони и у центру Европе. А та будућност од Грка тражи да у недељу на референдуму кажу „не“ (грчки: „охи“) јер ће нам то омогућити да коначно преиспитамо наш државни дуг

         ГРЧКА  је спремна да пристане на жестоке мере штдње под условом да буде решен проблем њене задужености и да добије перспективу да се економски развија – рекао је Јанис Варуфакис националној телевизији ЕРТ по завршетку ванредне видеоконференције Еврогрупе (министара финансија еврозоне).

         Истовремено је изразио увереност да ће преговори бити настављрни већ у понедељак и да ће  - кад повериоци буду имали „референдумски сигнал грчког народа“ – „брзо бити пронађено одрживо решење“.

         Грчки министар је ипак признао да се већина министара еврозоне за време видеоконференције „држала линије Ангеле Меркел“.

         Према његовим речима, Француска се држи друкчије и тражи да се преговори наставе одмах после грчког референдума.

         Варуфакис је, иначе, поручио сународницима да „будућност земље тражи да се на референдуму гласа против ултиматума поверилаца“. При том је нагласио:

         „Будућности је потребна поносна Грчка у еврозони и у центру Европе. А та будућност од Грка тражи да у недељу на референдуму кажу „не“ (грчки: „охи“) јер ће нам то омогућити да коначно преиспитамо наш државни дуг. Останак Грчке у еврозони и у Европској унији не сме доћи у питање, о томе нема потребе ни да се расправља!“

         Варуфакис је истакао да нарочито добре односе има са немачким министром финансија Волфгангом Шојблеом.

         Укупан грчки дуг је првог дана априла био 312,7 милијарди евра. Од тога, 184 милијарде евра Атина дугује Европском финансијском стабилизационом фонду и владама земаља еврозоне. Још 27 милијарди је дужна европској централној банци, а ММФ – 21 милијарду евра.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари