У центру Атине демонстрира 25.000 противника ултиматума поверилаца

REUTERS: ЗЕМЉЕ ЕУ БЛОКИРАЛЕ ИЗВЕШТАЈ ММФ СА ПРЕДЛОГОМ ДА СЕ 30 ОДСТО ГРЧКИХ ДУГОВА ОТПИШЕ

          УСТАВНИ суд Грчке прогласио је референдум о предлозима и захтевима поверилаца – уставним.

         Објављивање ове одлуке поздравили су притвници ултиматума поверилаца који су се окупили у центру Атине окупили. Њих око 25.000.

         Међутим, иста одлука је дочекана звиждуцима ористалица програма међународних кредитора за спас Грчке којих је уцентру главног града Грчке тренутно око 20.000.

         Окупљенима на скупу подршке гласу „не”, на тргу Синтагма испред парламента, обратиће се грчки премијер Алексис Ципрас.

         Демонстранти који подржавају програм кредитора, који су се окупили испред стадиона „Панатинаикоса”, само 800 метара удаљеном од трга Синтагма, узвикују проевропске слогане, упозоравајући да би после референдума Грчка могла да напусти еврозону.

         Грчка полиција сукобила се вечерас са демонстрантима на скупу на којем су се окупили противници споразума са међународним кредиторима, а у једном тренутку су полицајци бацили и шок бомбе, објавили су грчки медији.

         Са полицијом се на тргу Синтагма сукобило неколико десетина демонстраната, који су углавном били обучени у црно и носили су кациге, али су се сукоби убрзо смирили, пренео је Ројтерс.

         Са друге стране, британски лист „Гардијан” доводи у питање да ли је на тргу Синтагма заиста било сукоба полиције и анархиста, позивајући се на извештаје људи са лица места, који на друштвеним мрежама објављују да се скуп одвија мирно.

         Реутерс је, иначе, вечерас објавио да су водеће земље еврозоне покушале да блокирају објављивање извештаја ММФ који отркива да ће за опоравак Грчке бити потребно најмање 52 милијарде евра нових кредита.

         А такође И део истог извештаја у којем се посредно предлаже да 30 одсто грчких дугова буде – отписано!

         Грчки премијер Алексис Ципрас је тај извештај искористио да поново затражи 20 година отплата са попустом или потпуним одлагањем рата.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари