У Атини ће почети градња џамије од 1000 метара квадратних која неће имати минарет

БИЋЕ ПОДИГНУТА У СТАРОЈ ПОМОРСКОЈ БАЗИ – У ИНДУСТРИЈСКОМ ДЕЛУ ГЛАВНОГ ГРАДА ГРЧКЕ

         ВИШЕ од пола милиона муслимана који живе у Атини добиће прву џамију након скоро два века.

         Главни град Грчке нема службену џамију од како су протеране Османлије 1833. године, а заменик министра спољних послова Иоанис Аманантидис казао је прошле године да је то једини европски главни град који нема такав верски објекат, преноси Ројтерс.

         Већ годинама муслимани у Атини обављају своје верске дужности на импровизованим местима, подрумима или складиштима која су често мете расистичких напада.

         У мају је премијер Алексис Ципрас објавио изградњу џамије, додајући да ће то влада подржати из поштовања према муслиманском становништву у Атини, али и зато јер имају обавезу да штите њихове вредности.

         Планирано је да нова џамија која ће имати површину хиљаду метара квадратних, али без минарета, буде изграђена у априлу у старој поморској бази у индустријском делу Атине.

         Требамо џамију за нове генерације, наше младе, како би се осећали равноправно у друштву - казала је гласноговорница грчке асоцијације муслимана Ана Стамоу.

         Златна зора, једна од странака деснице, а која је трећа по популарности у Грчкој, сматра да муслимани оптерећују државну благајну у време кризе.

         Златна зора такође је најавила појачање протеста поводом изградње џамије.

         Имали смо много протеста, а сигурно је да ћемо их имати још - истакао је њен парламентарац Илиас Панагиотарос.

         (Фена)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари