Туск ванредни самит еврозоне заказао за 7. јули у Бриселу

ЈУНКЕР ОБАВЉА КОНСУЛТАЦИЈЕ СА ЛИДЕРИМА СВИХ  ЗЕМАЉА ЧЛАНИЦА ЕВРОЗОНЕ (ОСИМ ГРЧКЕ)

  • ШУЛЦ: „Морамо поштовати вољу грчког народа. Он је потпуно слободно рекао „не“ предлозима кредитора. То је његов суверени избор“

         ПРЕДСЕДНИК Евроског савета Доналд Туск сазвао је ванредни самит еврозоне за 7. јули у Бриселу.

         При том је објавио очекивано: „Разматраће се ситуација поводом Грчке“.

         Нешто раније је Европска комисија (влада ЕУ) саопштила да ће се 6 јула – такође због грчког референдума и његових резултата – састати Туск, председник ЕК Жан-Клод Јункер, председник Еврогрупе Јерун Дајселблум и председник Европске централне банке Марио Драги.

         Из Јункеровог кабинета је ноћас саопштено: „Председник Јункер обавља консултације са демократски изабраним лидерима змаља еврозоне – са свима осим Грчке и да са шефовима институција Европске уније. У понедељак ће телефонски разговарати са председником Еврогрупе и председником Европске централне банк. Он има намеру да у уторак иступи у Европском парламенту у Стразбуру“.

         Помало неочекивано, председник Европског парламента Мартин Шулц, који је био међу онима који су протеклих дана вршили најжешћи притисак на Грчку, изјавио је:

         „Морамо поштовати вољу грчког народа. Он је потпуно слободно рекао „не“ предлозима кредитора. То је његов суверени избор“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари