Туск одложио Европски савет о Грчкој, самит еврозоне прекинуо сукоб Шојблеа и Драгија

РЕНЦИ ЗАТРАЖИО ДА ГРЧКА ОСТАНЕ У ЕВРОЗОНИ И ПОРУЧИО НЕМАЧКОЈ: „ШТО ЈЕ ДОСТА, ДОСТА ЈЕ!“

  • ДОНАЛД ТУСК: „Самит еврозоне трајаће док се не договоримо о Грчкој”
  • Шеф Еврогрупе Јерун Дајселблум прекинуо заседање кад је немачки министар финансија Волфганг Шојбле и председника Европске централне банке Марија Драгија, у тренуцима док је говорио о грчким реформама, прекинуо речима: „Не губите време на глупости!“. Према другој верзији, док је Драги говорио о грчкој задужености, Шојбле је добацио: „Немојте да мислите да сам глуп!“
  • Основни проблем унутар Еврогрупе ипак је био: неповерење земаља које чине блок око Немачке према влади Алексиса Ципраса. У блоку који је за договор са Атином главне су Француска и Италија. Грчки медији из Брисела јављају да постоји група земаља која не жели никакав споразум са Грчком, односно – жели њен излазак из еврозоне. Те земље су тражиле да се прво реши проблем поверења према Ципрасовој влади и Грчкој као држави

         ПРЕДСЕДНИК Европског савета Доналд Туск отказао је самит лидера земаља чланица који је данас поподне требало да се одржи у Бриселу и уместо њега заказао самит лидера еврозоне.

         „Отказао сам самит ЕУ. Самит еврозоне почиње у 16 часова и трајаће док се не договоримо о Грчкој”, саопштио је Туск преко свог твитер налога.

         Тако ће се данас поподне у Бриселу окупити само шефови 19 држава које деле заједничку валуту, уместо лидера свих 28 чланица ЕУ.

         Тускова одлука тумачи се као одраз решености да се Грчка задржи унутар еврозоне упркос синоћњем неуспелом деветочасовном министарском састанку Еврогрупе.

         “Нисмо успели да се сложимо, наставићемо сутра ујутру”, рекао је касно синоћ новинарима холандски министар и шеф Еврогрупе Јерун Дајселблом и додао да постоји „проблем поверења” у грчке власти.

         Суочен са могућношћу да ЕЦБ и ММФ ускрате гаранције грчким банкама и тако де факто избаце Грчку из еврозоне, премијер Алексис Ципрас је у последњи час предложио нови план штедње, који је у неким аспектима чак оштрији од оног одбијеног на референдуму.

         Међутим, група земаља предвођена Немачком је изразила сумњу у адекватност Ципрасовог плана, а немачки министар финансија Волфганг Шојбле је довео у питање и Ципрасов кредибилитет.

         Са друге стране, Француска и Италија се снажно залажу да се Грцима пружи санса да остану у еврозони и сматрају да његов предлог пружа добру основу за преговоре о новом пакету финансијске помоћи.

         Дајселблум је, заправо, био принуђен да прекине заседање због конфликта између немачког министра финансија Волфганга Шојблеа и председника Европске централне банке Марија Драги

         Наводно, када је Драги почео да говори о грчким реформама, Немац га је прекинуо речима: „Не губите време на глупости!“

         Према другој верзији, док је Драги говорио о грчкој задужености, Шојбле је добацио: „Немојте да мислите да сам глуп!“

         Основни проблем је ипак био: неповерење земаља које чине блок око Немачке према влади Алексиса Ципраса.
У блоку који је за договор са Атином главне су Француска и Италија.

         Грчки медији из Брисела јављају да постоји група земаља која не жели никакав споразум са Грчком, односно – жели њен излазак из еврозоне. Те земље су тражиле да се прво реши проблем поверења према Ципрасовој влади и Грчкој као држави.

         Не сме се допустити да Грчка напусти еврозону, изјавио је италијански премијер Матео Ренци, поручивши Немачкој да компромис мора бити пронађен без понижавања Атине, док европски комесар задужен за евро Валдис Домбровскис сматра да је мало вероватно да ће Европска комисија (ЕК) данас подржати нови пакет помоћи за Грчку.

         „Сада здрав разум мора да превлада и споразум мора бити постигнут. Италија не жели да Грчка изађе из евра и Немачкој кажем: Што је доста, доста је", изјавио је Ренци за данашњи број листа Месађеро, пренео је Ројтерс.

         Ројтерс је пренео и оцену потпредседника Европског парламента и члана владајуће странке у Грчкој Сиризе, Димитриоса Пападимулиса да предлог немачког министарства финансија о изласку Грчке из еврозоне на пет година ако не предложи још захтевније мере „покушај да се понизе Грчка и Грци, или да се збаци влада Алексиса Ципраса“.

         Домбровскис је пак изјавио да је мало вероватно да ће данас Грчка од стране ЕК добити зелено светло за нови програм спаса, пренео је АФП.

         Од исхода данашњих састанака зависи да ли ће Грчка бити одсечена од Европске централне банке, или ће јој бити омогућено да,уз оштре мере штедње остане у еврозони.

         Грчка би без гаранција ЕЦБ морала да уведе паралелну валуту, што би према већини аналитичара макар на кратак рок довело до још веће нестабилности и хаоса у ионако уздрманом грчком привредном систему.

(Танјуг – Факти)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари