Раскол у Сиризи, Лафазанис објавио да формира нову партију и да жели повратак драхме

ЛИДЕРУ ЛЕВЕ ПЛАТФОРМЕ УНУТАР ЦИПРАСОВЕ ПАРТИЈЕ ПРИДРУЖИЛО СЕ ВЕЋ –13 ПОСЛАНИКА

Панајотис Лафазанис

  • Шефица парламента Зое Константопулу је критиковала министра финансија Еуклида Цакалатоса, а млади Сиризе износе мишљење да би Грчка требало у потпуности да напусти еврозону
  • Панајотис ЛАФАЗАНИС најавио формирање „широког свегрчког покрета који ће имати комитете за борбу против споразума са повериоцима, мера оштре штедње и стране контроле над земљом“

         ГРЧКА владајућа партија Сириза суочава се са расколом, судећи по данашњим оштрим препиркама између њених водећих чланова уочи одлучивања парламента о трећем програму међународне помоћи.

         Шефица парламента Зое Константопулу је критиковала министра финансија Еуклида Цакалатоса, млади Сиризе износе мишљење да би Грчка требало у потпуности да напусти еврозону, док је највећи евроскептик ове партије, Панајотис Лафазанис, позвао на национални покрет против мера штедње, због чега га је влада критиковала, преноси АФП.

         У незваничној ноти грчке владе се наводи да Лафазанис најављује модел нове политичке групе, с намером да у земљу врати драхму, односно да је „изабрао другачији пут од владе и Сиризе“.

         Уколико у петак рано ујутру мање од 120 Сиризиних посланика у грчкој скупштини одобри програм помоћи, премијер Ципрас би могао да објави нове изборе.

         У два претходна гласања о реформама којима се условљава међународна помоћ, више од 30 од укупно 149 посланика Сиризе је одбило да одобри ново повећање пореза, смањење пензија и тржишне реформе.

         „Уколико будемо имали мање од 120 посланика, логично је да влада не може да се одржи“, рекао је државни министар Алекос Фламбурарис за Скај ТВ.

         Коалициону владу подржава и мала националистичка партија Независни Грци, која има 13 од укупно 300 посланика у грчкој скупштини.

         Грчка влада се нада да би хитним усвајањем плана помоћи вредног 85 милијарди евра, договореног са ЕУ, Европском централном банком (ЕЦБ) и Међународним монетарним фондом (ММФ), могла да добије прву траншу помоћи пре рока, 20. августа, за исплату 3,4 милијарди доспелог дуга ЕЦБ-у.

         „Тврда струја“ Сиризе, међутим, сматра да предложени споразум није у складу са предизборним обећањима Ципраса, који је на крилима противљења мерама штедње у јануару ове године дошао на власт, наводи Франс прес.

         Шта ће бити, разјасниће се наредних дана. Лафазанис је одлучио да формира сопствену политичку партију. О томе је потписао заједнички проглас са још 13 Сиризиних посланика из њене такозване Леве платфомре.

         Лафазанис, који се већ сматра водећим опонентом премијера Алексиса Ципраса, открио је да се упушта у формирање „широког свегрчког покрета који ће имати комитете за борбу против споразума са повериоцима, мера оштре штедње и стране контроле над земљом“.

         Лафазанис је своју намеру образложио овако: „Споразум са повериоцима потписала је влада која је била изабрана да укине претходна два. То је катастрофа за грчки народ и нашу демократију.

         Нов споразм ће донети још оштрију штедњу, још веће сужавање грађанских права и овековечивање стране контроле над Грчком“.

         Он не крије да жели повратак Грчке националној валути – драхми.

         (Танјуг – Факти)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари