Поднео оставку Јанис Варуфакис, најпознатији „антисистемски Грк“ после Ципраса

НЕКЕ ЗЕМЉЕ ЕВРОЗОНЕ ЊЕГОВО УЧЕШЋЕ У ДАЉИМ ПРЕГОВОРИМА

ПРОГЛАСИЛЕ НЕПОЖЕЉНИМ

Јанис Варуфакис

  • Историјски тренутак у којем се нашла његова земља, Варуфакис види овако: „Референдум од 5. јула ући ће у светску историју као јединствено свенародно изјашњавање када је мали европски народ устао против финансијског поробљавања“

        ГРЧКИ минстар финансија Јанис Варуфакис је - после премијера Алексиса Ципраса - у свету најпознатији и најпрепозатљивији Грк којег нису волели сви они који у Берлину, Лондону, Призу и Вашингтону воле Александра Вучића.

        Имали су разлога, и свима видљивих и тајних. Али, више неће морати да „мрзе“ и држе „на нишану“ тог за њих антисистемског Грка са харизмом.

        Иако је 61 одсто његових сународника на управо завршеном референдуму гласао против онога чему су се он и Ципрас последњих месеци супротстављали, Јанис Варуфакис је сам поднео оставку.

        Свој чин је објаснио овако: „Информисан сам да неке земље чланице еврозоне моје присуство на састанцима министара финансија унутар Еврогрупе сматрају непожељним. Зато подносим оставку на положај министра финансија Грчке. Желим да и на овај начин помогнем Алексису (Ципрасу) и влади да са повериоцима постигну што бољи споразум за Грчку“.

        Историјски тренутак у којем се нашла његова земља, Варуфакис види овако:

        „Референдум од 5. јула ући ће у светску историју као јединствено свенародно изјашњавање када је мали европски народ устао против финансијског поробљавања. Као и сва демократска достигнућа, и ово историјско „не“ ултиматуму Еврогрупе од 25. јуна има своју велику цену. Зато је веома важно да капитал створен на народном „не“ буде одмах „инвестиран“ и да се претвори у „да“ достојном споразуму о реструктуирању наших дугова, слабљењу политике сурове штедње, прерасподелом у корист сиротиње и реалних реформи“.

        Још је додао:„Оставка је мој дуг Ципрасу и владином курсу. Њоме помажем да Алексис искористи капитал који нам је ставио на располагање грчки народ на референдуму. Зато одлазим“.

        Варуфакис је истовремено открио да Ципрас сматра пожељним и корисним његово даље учешће у преговорима са међународним кредиторима Грчке.

        На свегрчки референдум је изашло 6,2 милиона Грка са правом гласа, а 61,31 одсто је стало на страну политике Ципрасове и Варуфакисове владе.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари