Меркелова и Оланд траже ванредни самит ЕУ, Габриел поручио Ципрасу да је срушио последњи мост

ПОРУКА ИЗ МОСКВЕ: АКО ИЗАЂЕ ИЗ ЕВРОЗОНЕ – ГРЧКА ЧАК МОЖЕ ПОСТАТИ ПРИВЛАЧНИЈА ЗА ИНВЕСТИТОРЕ

  • Франк Валтер ШТАЈНМАЈЕР: „Изгледа да је исход грчког референдума несумњив. Дужни смо да прихватимо референдум на којем се изјаснио грчки народ. Какве ће то последице имати? То је одлука са којом ће, у првом реду, морати да се разаберу у самој Грчкој“
  •  Председник Италије Серђо МАТАРЕЛА: „Према вољи грчког народа, иако води неизвесном сценарију развоја догадјаја, морамо се односити са уважавањем“


         НЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел – чим је постало јасно да се Грци нису покорили диктату Берлина и страних поверилаца – телефонски је позвала председника Француске Франсоа Оланда.
         Није прецизирано колико је њихов разговор потрајао, али је саопштено да су се договорили да Берлин и Париз затраже сазивање ванредног самита Европске уније за 7. јули.
         Није извесно да ће до ванредног заседања доћи заиста већ 7. јула, али је већ сада јасно да ће се претходно – на свом ванредном заседању – окупити министри финансија Еврогрупе (еврозоне).
         Другим речима, уколико би Еврогрупа донела одлуке за које су заинтересоване водеће земље ЕУ и грчки повериоци – у том случају можда до ванредног самита ЕУ не би ни дошло.
         Немачки функционери и политичари су, иначе, у првим реаговањима на исход референдума у Грчкој, оценили да је то "тежак резултат" и да су сада лоше шансе за даљи пакет помоћи Грчкој.
         Немачки вицеканцелар и министар економије и енергетике Зигмар Габриел упозорио је Алексиса Ципраса да свој народ води “погрешним путем”.
         Габриел је истовремено и шеф немачке Социјалдемократске партије. Утолико је значајније што је оптужио грчку владу да је народу обећала да ће негативно гласање на референдуму ојачати позицију Атине у преговорима са међународним повериоцима.

         „Већинским гласањем против је, међутим, порушен последњи мост преко којег су Европа и Грчка могле да стигну до компромиса. Ципрас и његова влада воде грчки народ путем горких губитака и бесперспективности“ – подвукао је Габриел.

         Он је још додао: „После одбијања Атине да игра по правилима еврозоне, које је изражено великим бројем „не“ – преговоре о програмима праћеним милијардама евра тешко је замислити. У сваком случају, лопта је сада на страни Атине“.

         Сасвим другим и много блажим тоном је на исход грчког референдума одреаговао шеф немачке дипломатије Франк Валтер Штајнмајер који је такође високи функционер Социјалдемократске партије Немачке:

         „Изгледа да је исход грчког референдума несумњив. Дужни смо да прихватимо референдум на којем се изјаснио грчки народ. Какве ће то последице имати? То је одлука са којом ће, у првом реду, морати да се разаберу у самој Грчкој“.

         Михаел Фукс, високи функционер немачких конзервативаца, изјавио је Ројтерсу да је грчки премијер Алексис Ципрас изазвао "катастрофу".

         "Веома жалим због резултата. Ципрас је изазвао катастрофу и сада ће морати да види како да покупи крхотине. Нема шансе да се решење постигне за 48 сати", рекао је Фукс.
         Огласио се и председник Италије Серђо Матарела, упозоривши: „Према вољи грчког народа, чак и ако води неизвесном сценарију развоја догадјаја, морамо се односити са уважавањем“.
         Лидерка француског Нациналног фронта Марин Ле Пен поздравила је вечерас резултате грчког референдума на којем је, према до сада пребројаних 50 одсто гласова, у значајној предности опција против плана међународних кредитора.
         "Ово "не" грчког народа мора да отвори пут за нови здрави приступ", рекла је Ле Пен, преноси Ројтерс.

         Европске земље треба ово да искористе да се окупе око преговарачког стола, да се организују како би се спречио распад система јединствене валуте, што је потребно да бисмо се вратили стварном расту, запослености и смањењу дуга, додала је она.

         Како се и могло очекивати, руске реакције су у доброј мери и друкчије и супротне.

         Заменик руског министра економије Алексеј Лихачов вечерас је изјавио: “Грчка, уколико изадје из еврозоне а сачува политичку стабилност, у перспективи ће постати привлачна за стране инвеституре”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари