КАО У СРБИЈИ: На грчке ванредне изборе није изашло 45 одсто бирача

ЦИПРАС И КАМЕНОС ОД 21. СЕПТЕМБРА ПОЧИЊУ ДА ФОРМИРАЈУ СВОЈУ НОВУ КОАЛИЦИОНУ ВЛАДУ

Алексис Ципрас и Панос Каменос

         ПАНОС Каменос, лидер мале десничарске странке Независни Грци, изјавио је вечерас, после објављивања првих резултата ванредних парламентарних избора у Грчкој, да ће његова странка поново бити коалициони партнер Сиризи, досадашњој владајућој странци и освајачу највећег броја гласова.

         „У контакту сам са Алексисом Ципрасом (шефом Сиризе и бившим премијером). Наш нови подухват почиње сутра”, рекао је Каменос.

         Каменос је посебно нагласио: „Наша нова коалиција ће се од првог дана ослањати на јединство Грка. Ми смо овом победом учинили реалним национално помирење. Ово је тачка на прошлост. Грци ће се ујединити”.

         Потом је Ципрас потврдио поновну коалицију са Независним Грцима.

         Сириза је победила иако је у странци избила побуна због Ципрасовог прихватања болних услова новог споразума са кредиторима о међународној финансијској помоћи презадуженој Грчкој.

         На основу 54 одсто пребројаних гласова, Сириза је освојила 35,3 одсто, конзервативна Нова демократија која је признала пораз добила је 28 одсто док је ултрадесничарска Златна зора поново трећа са 7,1 одсто гласова. Четврти је некада моћни социјалистички ПАСОК са 6,4 одсто. Независни Грци имају 3,7 одсто. Укупно осам странака би требало да је прешло цензус.

         На изборима је апстинирало 45 одсто бирачког тела, уморног од избора.

         Процењује се да ће Сириза имати 145 од укупно 300 посланичких места у парламенту. Независни Грци би, у складу са својим резултатом, требало да освоје 10 места.

         Ципрас ће сутра добити мандат од председника државе да формира владу у року од три дана.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари