Грчка обалска стража пуцала на турски трговачки брод који је шверцовао дрогу

ПРВО МУ НАРЕДИЛА ДА СТАНЕ РАДИ КОНТРОЛЕ - ИНЦИДЕНТ СЕ ДОГОДИО КОД РОДОСА

        КАПЕТАН једног турског трговачког брода је данас рекао да је грчка обалска стража пуцала више пута на његов брод код Родоса у Егејском мору када је одбио да дозволи инспекцију, јавила је агенција АФП.

        „Пребројали смо 16 погодака (мецима). Брод не пропушта воду, али посада је прошла кроз врло опасну ситуацију“, рекао је Сами Калкаван, капетан брода, за CNN Türk. У инциденту није било повређених.

        Турски дипломатски извори рекли су да су у контакту с другим турским службама.

        Турска агенција Анадолија је јавила да су два брода турске обалске страже и један војни брод послати на лице места да испитају догађај.

        Лучка капетанија грчког острва Родоса је саопштила да је брод под заставом Турске одбио наређење поморске патроле да стане ради контроле, и да је променио курс да би побегао у оближње територијалне воде Турске, те је патрола испалила хице упозорења да би стао.

        Атинска РТВ SKAI је пренела и да је Лучка капетанија Родоса саопштила да је данас око поднева добила анонимну пријаву да се турским бродом „ACT“ преноси дрога, те је зато послала патролни брод да га пресретне унутар територијалних вода Грчке, док се приближавао Родосу.

        Пошто је одбио да поступи по наређењу да се заустави и пошто се оглушио и о пуцње упозорења, брод је умакао грчкој патроли, склонивши се у уском мореузу у територијалне воде Турске.

        SKAI додаје да су о том случају грчке власти обавестиле Турску.

        Турска и Грчка блиско сарађују у неким областима, али то су односи дубоког историјског неповерења, уз повремену напетост и оружане инциденте. Атина се често жали да Турска крши њен територијални интегритет на Егеју, а у једној таквој прилици 1999. умало нису заратиле што је спречено интервенцијом NATO и САД на највишем нивоу.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари