Грчка дипломатија осудила читање Корана у Храму Свете Софије

АТИНА ОЦЕНИЛА ДА ТУРСКА ТИМЕ ПРОВОЦИРА ВЕРСКА ОСЕЋАЊА ХРИШЋАНА У ЦЕЛОМ СВЕТУ

           МИНИСТАРСТВО иностраних послова Грчке осудило је читање Корана и молитве у храму Свете Софије (Аја Софија) у Истанбулу.

           „Ми осуђујемо читање Корана и спровођење молитве у присуству шефа директората за послове религије Турске у Аја Софији, које је преношено преко државне телевизије Турске” — каже се у изјави грчког Министарства иностраних послова у Атини.

          „Храм Свете Софије је споменик који је признао Унеско као светску културну баштину. Покушај његовог претварања у џамију, читајући тамо Коран, вршећи молитве и друге радње, вређа читаво међународно друштво које је дужно да реагује на то” — изјавили су из министарства.

          Како сматрају у Атини, тај изазов верских осећања хришћана на читавом свету и оних који поштују баштину човечанства, учињен је у време када треба пооштрити међурелигиозни дијалог, а не подривати га.

          „Ми позивамо Турску да покаже понашање савремене и демократске земље и да заштити екуменски карактер Свете Софије, да испоштује давну традицију тог споменика” — каже се у изјави.

          Храм Свете Софије у Константинољу више хиљада година био је највећи храм у хришћанском свијету. После османског заузимања Константинопоља и пада Византијске империје, храм је претворен у џамију, али је од 1934. године здање, према декрету оснивача савремене турске државе Кемала Ататурка, постало музеј и укључено је у списак Светске културне баштине Унеска.

          Године 2016. председник Турске Тајип Ердоган изјавио је да ће се у време месеца муслиманског поста Рамазана свакодневно у Светој Софији читати Коран.

          Тада су радње Турске изазвале оштру реакцију у многим земљама света.

          http://www.pravoslavie.ru/104623.html

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари