EXIT POLL: Сириза 31,8, Нова демократија 29,6,Златна Зора 6,8, комунисти 6,5, ПАСОК 6,2 одсто

У ПАРЛАМЕНТ ЋЕ УЋИ ОСАМ ПАРТИЈА, МЕЂУ ЊИМА И ЛАФАЗАНИСОВО НАРОДНО ЈЕДИНСТВО

  • Алексис Ципрас после гласања рекао да рачуна да ће Сириза добити „моћни народни мандат за наставак борбе за Грчку не само у Европи него и унутар земље”

          ПРВА exit poll сондажа на грчким ванредним изборима показала је да Сириза, партија Алексиса Ципраса, води са 31,8 одсто гласова. Дакле: са 5-6 одсто више гласова него су предвиђале предизборне анкете.

         На другом месту је десноцентристичка Нова демократија са 29,6, а на трећем Златна Зора (Хриси Авги) са 6,8 одсто.

         Тачно према предвиђањима, на четвртом месту је Комунистичка партија Грчке са 6,5, ПАСОК на петом са 6,2, шеста популистичка партија Потами (Река) са 4,8 одсто.

         Народно јединство ( Лаики енотита, лидер Панајотис Лафазанис), које су формирали бивши посланици Сиризе, наводно добија 3,1 одсто. А Независни Грци и њихов лидер Панос Каменос, који су били млађи партнер Сиризе у претходној влади, засад 3,1 одсто.

         У Грчкој се улази у парламент са 3 одсто гласова.

         Ципрас је после гласања рекао да рачуна да ће Сириза добити „моћни народни мандат за наставак борбе за Грчку не само у Европи него и унутар земље”.

         Објаснио је да ово подразумева да ће нова влада морати да иде на велике конфликте и сударе приликом извођења реформи”. Па истакао:

         „Грчкој је потребно да поново буде јака и равноправан партнер у Европи. Оптимиста сам и верујем да данас добијамо битку за сутрашњи дан. Проћи ћемо кроз тешкоће сигурним кораком. Претходна влада Сиризе је већ показала да је у стању да отвори пут и тамо где га нема”.

         У Грчкој право гласа има 9,8 милиона људи.
 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари