Експлозивна ситуација на Лезбосу: На 85.000 становника - до 17.000 миграната

У ГРЧКУ ОД ЈАНУАРА СТИГЛО 230.000 МИГРАНАТА

- САДА ИХ АТИНА И РЕГИСТРУЈЕ

        ИЗМЕЂУ 15.000 и 17.000 избеглица налази се тренутно на грчком острву Лезбосу, што је око петине укупног становништва острва на којем је ситуација на ивици експлозије, рекао је данас грчки министар за миграторну политику Јанис Музалас.

       „Ситуација је заиста на ивици експлозије на острву“ од 85.000 становника које је постало једна од првих станица на путу за западну Европу за хиљаде избеглица и миграната који беже од сукоба и сиромаштва на Блиском Истоку и у Африци”, рекао је министар за радио То Вима.

        Грчке власт јуче су усвојиле низ хитних мера да убрзају пребацивања избеглица ка Атини и олакшају њихово преузимање и очекују да ће ситуација да се побољша ове недеље, рекао је министар.

        Напетост је порасла јуче када су два 17-огодишњака ухапшена зато што су бацила два молотовљева коктела на сиријске породице које кампују у парку, а полиција за разбијање демонстрација је растерала пендрецима групу миграната између којих је избила туча у реду за регистрацију. Туча је избила између Сиријаца који се третирају као приоритет и Авганистанаца.

        Министар је рекао да су власти почеле да припремају другу транзитну луку у месту Сигри на северозападу острва, да растерете Митилену, главни град острва.

        Такође избеглице могу чим се региструју да се укрцају на бродове припремљене за њих и ту да буду смештени до поласка за Атину уместо као до сада да се врате на улицу.

        Министар је јуче објавио да ће на острво бити послато 60 додатних полицајаца да убрзају регистрацију избеглица пре одласка у Атину и даље ка западној Европи. Због споре процедуре регистрације последњих дана је острво постало пренатрпано, а нестрпљење миграната је порасло посебно када су чули за привремено отварање немачких граница.

        Око 15.000 избеглица и миграната већ је превезено до Атина са Лезбоса и других острва из те области од почетка прошле недеље. Од тога њих 2.500 стигло је јутрос у Атину.

        Прилив имиграната, међутим, не јењава, и њих 2.600 је грчка обалска стража покупила у мору између петка и понедељка ујутро, навела је полиција. Тај број не укључује оне мигранте који сами успевају да стигну до грчких острва у источном Егејском мору са оближње турске обале.

        У Грчку је од јануара морским путем стигло 230.000 избеглица.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари