Ципрасова влада поднела тактичку оставку, ванредни избори вероватно 20. септембра

ЖЕЛИ ДА „НАПЛАТИ” БИТКУ СА ПОВЕРИОЦИМА И ДА СЕ ОСЛОБОДИ НЕПОСЛУШНОГ ЛЕВОГ КРИЛА СИРИЗЕ

Алексис Ципрас

  • У телевизијском обраћању нацији, Алексис Ципрас се осврнуо и на држање „побуњеничке” такозване „Леве платформе” Сиризе, и о њеном деловању у парламенту и изразио наду да ће “народ судити свима који су својим поступцима прву владу левице претворили од већине у мањину”
  • Најмлађи премијер у 150-годишњој историји савремене Грчке рекао је сународницима и ово: „Осећам се морално и политичким обавезним да на ваш суд изнесем оно што је влада урадила. Да наш народ није показао своју вољу – кредитори би нам наметнули своју. Влада није постигла са повериоцима споразум на какав је рачунала, али је показала да смо у стању да се за себе боримо. Сада је на вама да одлучите коме ћете дати мандат да земљу поведе према будућности која даје наду”

         ГРЧКИ премијер Алексис Ципрас вечерас је у своје и у име чланова своје владе поднео оставку председнику Грчке Прокопису Павлопулосу и затражио од њега покретање процедуре за сазивање превремених избора, званично је објављено у Атини.

         Очекује се да избори, други превремени ове године, буду највероватније око 20. септембра, јер је законски рок за то 30 дана.

         Ципрас је од председника Павлопулоса затражио и да постави привремену владу, али је оценио да „нема услова” да у њој буду и странке парламентарне опозиције.

         Павлопулос је рекао на састанку с Ципрасом да ће, придржавајући се уставне процедуре за одржавање превремених избора, „своју дужност обавити тако да не буде угрожен споразум (Грчке с повериоцима), нити ће бити икакве опасности за сигуран останак Грчке у Европи”.

         Како се тумачи, Ципрасов циљ је да се на изборима ослободи “бунтовничког” дела своје левичарске партије Сириза чија је трећина посланика гласала против споразума Владе са страним повериоцима грчке државе.

         Говорећи о „“побуњеничкој” такозваној „Левој платформи” Сиризе, и о њеном деловању у Скупштини, Алексис Ципрас је у вечерашњем говору нацији рекао да ће „народ судити свима који су својим поступцима прву владу левице претворили од већине у мањину”.

         Грчки закон омогућава вођама странака да сами саставе поименичне листе кандидата за посланике уколико се избори одржавају у периоду краћем од 18 месеци од претходних.

         Данима се очекивало да Ципрас затражи изборе чим Грчка добије нов, трећи пакет међународне финансијске помоћи од 85 милијарди евра, и пошто данас делом тог новца плати рату кредита Европској централној банци (ECB).

         Ципрас је у говору емитованом на телевизији, излазак на нове изборе образложио тиме да је његова коалициона влада исцрпела мандат који је јануара добила од народа тиме што је успела да издејствује, како је рекао, неповољан, али најбољи могући споразум с повериоцима грчке државе.

         „Данас се та тешка фаза завршила потписивањем споразума (о трећем пакету финансијске помоћи Грчкој) и исплатом рате ЕЦБ”, изјавио је Ципрас и указао да “народ треба да одлучи ко ће и како ће преговарати о смањењу дуга” грчке државе, рекао је он.

         Најмлађи премијер у 150-годишњој историји савремене Грчке рекао је сународницима и ово:

         „Осећам се морално и политичким обавезним да на ваш суд изнесем оно што је влада урадила. Да наш народ није показао своју вољу – кредитори би нам наметнули своју. Влада није постигла са повериоцима споразум на какав је рачунала, али је показала да смо у стању да се за себе боримо. Сада је на вама да одлучите коме ћете дати мандат да земљу поведе према будућности која даје наду”.

         Ципрасова влада сада има 120 посланика у парламенту, а за већину би јој било потребно најмање 150.

         Грчки медији пишу да ће се ванредни избори одржати 20. септембра.

         (Бета – Факти)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари