Ципрасова Сириза победник ванредних избора, Нова демократија признала пораз

ИМАЋЕ 145 ПОСЛАНИКА У ПАРЛАМЕНТУ СА 300 МЕСТА, А ВЛАДУ ЋЕ ОПЕТ ФОРМИРАТИ СА НОВИМ ГРЦИМА

  • На трећем месту Златна зора, на четвртом ПАСОК, на петом Комунистичка партија Грчке са 5,50, а шесто и седмо деле –Потами  и Независни Грци са по 3,73 одсто

         СИРИЗА – партија Алексиса Ципраса – победник је ванредних парламентарних ибора у Грчкој и, по свему судећи, биће у прилици да формира нову владу заједно са досадашњим коалиционим партнером – Новим Грцима донедавног минстра одбране Паноса Каменоса.

         Мада се гласови још броје, главни Ципрасов ривал – Вангелис Мејмаракис, лидер Нове демократије – већ је признао изборни пораз.

         После пребројаних нешто мање од 37 одсто гласова, Сириза добија 35,45 одсто, а Нова демократија 28,09 одсто.

         Тачно према прогнозама, треће место држи Хриси авги (Златна зора) са 7,32, четврто – ПАСОК у блоку са Демократском левицом са 6,60, пето Комунистичка партија Грчке са 5,50, а шесто и седмо –Потами  и Независни Грци са по 3,73 одсто.

         Савез центриста тренутно има 3,48, а Народно јединство (Лаики енотита, партија Панајотиса Лафазаниса и осталих бвших посланика и чланова Сиризе незадовољних Ципрасовим курсом) – 2,75.

         Ово би значило да Лафазанијева партија – формирана тек пре неку недељу – можда неће ући у парламент.

         Пошто у Грчкој партија-победница добија бонус, ово значи да ће Сириза – ако се нешто не промени до краја бројања гласова – имати 145 посланика, а Нова демократија 75.

         Независни Грци треба да добију 10 посланичких мандата, па би Сириза и Нови Грци имали 155 посланика у парламенту са 300 места.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари