Ципрасова Грчка дала право хомосексуалцима на склапање „грађанске заједнице“

НОВОМ ЗАКОНУ ПОДРШКУ ДАЛА ЦЕЛА СИРИЗА, А ЊЕНИ КОАЛИЦИОНИ ПАРТНЕРИ - НЕЗАВИСНИ ГРЦИ - БИЛИ ПРОТИВ

  • Истополни бракови могу се склопити у Холандији, Белгији, Шпанији, Шведској, Португалији, Данској, Француској, Великој Британији изузев Северне Ирске, Луксембургу, Ирској, Норвешкој и на Исланду, док је у Финској донет закон који ће се  примењивати од 2017. године

        ПАРЛАМЕНТ Грчке изгласао је закон којим се истополним паровима даје право склапања такозване грађанске заједнице, чиме је број чланица ЕУ у којима хомосексуалци могу озваничити везу порастао на 20.

        За закон је од 249 присутних посланика гласало 193, укључујући владајућу левичарску Сиризу, а 56 се изјаснило против, међу њима и посланици Сиризиног коалиционог партнера у влади, националистичких Независних Грка (ANEL), пренео је AFP.

        „Грчки устав штити мајчинство. Да ли код мушкараца постоји мајчинство?“, изјавио је посланик ANEL Василис Кокалис.

        Нови закон решава питања власништва и наследства, али не садржи одредбе о усвајању деце у истополним заједницама.

        Црква се оштро противила усвајању овог прописа, 2008. када је усвајан претходни закон о грађанским заједницама успела је да наметне да се изричито упише да се тај пропис не примењује на истополне парове, а један утицајни грчки свештеник је ове седмице окарактерисао хомосексуалност као „злочин“ и изјавио да су гејеви „проклети" и да „их треба пљувати“, пренео је AFP.

        Гласањем у Грчкој број земаља које пружају озваничење истополне везе порастао је на 20, а међу њима 11 хомосексуалцима пружа могућност склапања брака, преноси сајт Euarctiv.

        Истополни бракови могу се склопити у Холандији, која је прва отворила ту могућност 2001, Белгији, Шпанији, Шведској, Португалији, Данској, Француској, Великој Британији изузев Северне Ирске, Луксембургу и Ирској, док је у Финској донет закон и примењиваће се од 2017. године. Поред тога, у Европи је то још могуће у Норвешкој и на Исланду.

        Број земаља у којима је нека врста регистроване заједнице отворена за истополне парове знатно је већи - 20 чланица ЕУ, међу којима су и оне које одобравају бракове. То су Данска и то од 1989, Шведска, Шпанија, Холандија, Француска, Белгија, Немачка, Португалија, Финска, Велика Британија, Мађарска, Чешка, Луксембург, Словенија, Ирска, Аустрија, Малта, Хрватска, Естонија, а сада им се прикључила и Грчка.

        Осам чланица ЕУ не признаје никакав облик заједнице истополних парова - Италија, Кипар, Словачка, Летонија, Литванија, Румунија, Бугарска и Пољска.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари