Ципраса подржало 60 одсто Грка –за бригу и Меркеловој и Вучићу

АТИНА СПРЕМНА ЗА ДОГОВОР СА ПОВЕРИОЦИМА У НАРЕДНИХ 48 САТИ, АЛИ СА “МАНДАТОМ НАРОДА”

  • Најављене хитне консултације између Ангеле Меркел и Франсоа Оланда. Британски премијер Дејвид Камерон сутра окупља кључне министре и експерте за финансије и југоисток Европе

         ГРЦИ су потврдили да су озбиљан политички народ.

         Према резултатима пребројаних безмало 27 одсто гласова, 60,59 одсто заокружило је “не” (“охи”) на свегрчком референдуму о ултиматуму поверилаца!

         Ово значи да је за даље кретање Грчке путем који су наметали Европска комисија, ММФ и Еврогрупа – гледано из Србије, “Вучићевим путем” – гласало само 39,41 одсто изашлих на свегрчки референдум.

         Иако се – током даљег бројања гласова – исход референдума у процентима може донекле колебати, ово значи да су Грци дали поверење политици премијера Алексиса Ципраса и његове Сиризе. Односно: да је Ципрасова влада добила мандат за нове преговоре са повериоцима са народним мандатом и ојачаним позицијама.

         Ово такође значи: да неће бити ништа од захтева који су долазили из Берлина и Париза да Ципрасова влада поднесе оставку (ако не добије већину гласова на референдуму).

         Ово такође значи да ће бити охрабрене оне снаге у европским земљама које ропћу под мерама штедње које ЕУ и еврозони намећу међународна финансијска олигархија и немачка канцеларка Ангела Меркел.

         Ципрасова победа потенцијално слаби и курс и позиције Александра Вучића.

         Како се и могло очекивати, у Европској унији је већ дошло до узбуђења. Упркос томе што сви грчки званичници већ говоре да су спремни за нове преговоре већ од сутра и за договор са повериоцима у наредних 48 сати.

         Британски премијер Дејвид Камерон одржаће сутра ванредно саветовање са кључним министрима и експертима за финансије и југоисток Европе.

         Хитне међусобне  „грчке консултације“ најавили су и Ангела Меркел и Франсоа Оланд.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари