Ципрас: За Брегзит нису криви Британци већ лидери ЕУ - границе су биле отворене само за мере штедње

ГРЧКИ ПРЕМИЈЕР УВЕРЕН ДА „ХРОНИЧНИ НЕДОСТАЦИ“ ПОДСТИЧУ ПОПУЛИЗАМ И НАЦИОНАЛИЗАМ

Алексис Ципрас

        ГРЧКИ премијер Алексис Ципрас изјавио је данас да не криви грађане Британије зато што су на референдуму у четвртак гласали за излазак из Европске уније, већ лидере тог блока.

        Ципрас је у обраћању члановима централног комитета своје странке Сириза рекао да је резултат референдума последица „хроничних недостатака“ европских лидера и њиховог инсистирања на мерама штедње, које су подстакле јачање популизма и национализма, пренео је Ројтерс.

        „Колико год нас растужила одлука Британаца, то је одлука која мора да се поштује. Не смемо да окривљујемо Британце. Границе су биле отворене за мере штедње, али затворене за људе“, истакао је Ципрас, чија је побуна против политике Европске уније прошле године довела тај блок у дубоку кризу.

        Ципрас је на челу Сиризе двапут победио на изборима у Грчкој, као и на референдуму прошле године, којим је желео да оконча вишегодишњу примену мера штедње, наметнуте Грчкој од стране ЕУ због неодрживог грчког дуга.

        Чланице еврозоне су, међутим, натерале Ципраса да прихвати нове услове у замену за нови пакет помоћ и наставак чланства у зони евра.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари