Ципрас уверен у нову победу Сиризе која ће отворити врата победама левице у ЕУ

СМАТРА ДА ГРЧКА У НЕДЕЉУ НЕЋЕ ИМАТИ САМО НОВЕ ИЗБОРЕ ВЕЋ И – НОВИ РЕФЕРЕНДУМ О КУРСУ ЗЕМЉЕ

  • На вечерашњем митингу на атинском тргу Синтагма, Алексис ЦИПРАС изразио уверење да ће победа Сиризе бити пораз конзервативаца не само у Грчкој него и у Европи, па додатно нагласио: „Замислите колико ће бити важно кад грчки премијер не буде усамљен у Бриселу и сам против многих, када поред себе буде имао Пабла Иглесијаса из Шпаније, Џерија Адамса из Ирске и прогресивног премијера Португала“
  • Индикативно је да је на митингу отцепљених чланова Сиризе који су, незадовољни Ципрасовом нагодбом са кредиторима, формирали своју партију Народно јединство, наступио представник Иглесијасове партије (Подемос) који је рекао да она нема разлог да подржава Сиризу јер је Ципрас својом политиком отежао победу левице на изборима у Шпанији

         ПОБЕДА странке радикалне левице Сиризе у недељу на изборима у Грчкој ће бити „одлучујући резултат“ за Европу и порука другим земљама подвргнутим политици штедње, рекао је вечерас донедавни грчки премијер Алексис Ципрас, два дана пред друге овогодишње превремене изборе.

         „Резултат (грчких избора) ће бити одлучујући за Европу.., порука наше победе биће упућена Паблу (Иглесиасу) у Шпанији, (Герију) Адамсу у Ирској и прогресивном премијеру у Португалији“, рекао је Алексис Ципрас на предизборном митингу у Атини, последњем пре недељне изборе.

         Ципрас је изразио уверење да ће победа Сиризе бити пораз конзервативаца не само у Грчкој него и у Европи, па додатно нагласио:

         „Замислите колико ће бити важно кад грчки премијер не буде усамљен у Бриселу и сам против многих, када поред себе буде имао Пабла из Шпаније, Џерија Адамса из Ирске и прогресивног премијера Португала“.

         Он је тако поменуо предстојеће изборе у три земље еврозоне, такође погођене кризом дуга и подвргнуте политици штедње, као и Грчка.

         По анкетама, у мртвој трци са својим ривалом, Евангелосом Меимаракисом, лидером десничарске Нове демократије, Алексис Ципрас је позвао хиљаде присталица своје партије, окупљене на тргу Синтагма пред Парламентом, да гласају за Сиризу, „да би победа левице у Грчкој донела наду Европи“.

         „Сириза не само да ће победити у недељу, него ће у понедељак добити мандат за формирање стабилне и јаке владе и покренути реформе“, нагласио је он.

         Он је позвао бираче да се „не уздрже, већ да гласају за левицу која може најбоље преговарати с повериоцима о великом питању јавног дуга“ које је главни терет грчких јавних финансија.

Алексис Ципрас

         Ципрас је оценио да Грчка у недељу неће имати просто нове изборе већ нови референдум на којем ће се одлучивати: хоће ли се земља вратити уназад или ће наставити борбу за своје достојанство и ослободити се од старог корумпираног политичког система.
Аналитичари кажу да резултати избора зависе од неодлучних који чине 17 одсто бирачког тела.

         Сириза је изгубила део свог бирачког тела пошто је влада Алексиса Ципраса, на власти од јануара до августа ове године, јула попустила под притиском поверилаца (ЕУ и ММФ) и потписала нов међународни кредит по цену нових мера штедње.

         Помињући и миграциону кризу, Алексис Ципрас је рекао да је левица једина нада за опстанак „принципа солидарности у Европи“ и за борбу против „мржње и пропасти“.

         „Да ли желимо Европу штедње, или Европу солидарности и демократије?“ закључио је он.

         На Сиризином митингу су прочитани поздравни телеграми генералног секретара Комунистичке партије Француске Пјера Лорана, председника немачке парламентарне групе Дие Линке Грегора Гизија, Пабла Иглесијаса и лидера Европских Зелених Ска Келер.

         Индикативно је да је на митингу отцепљених чланова Сиризе који су, незадовољни Ципрасовом нагодбом са кредиторима, формирали своју партију Народно јединство, наступио представник Иглесијасове партије (Подемос) који је рекао да она нема разлог да подржава Сиризу јер је Ципрас својом политиком отежао победу левице на изборима у Шпанији.

         (Бета - Факти)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари