Ципрас спреман и на референдум унутар Сиризе и на ванредни конгрес партије и на ванредне изборе

СПОРАЗУМ СА ПОВЕРИОЦИМА ДО 20. АВГУСТА,

ВАНРЕДНИ КОНГРЕС У СЕПТЕМБРУ, А ПОТОМ…

Алексис Ципрас 

  • Обраћајући се 200 чланова Централног комитета своје партије, Алексис ЦИПРАС је рекао и ово: „Ако има доста оних који мисле да уцена поверилаца није била права, да је постојала алтернатива и да је будућност грчког народа изван еврозоне - онда та тачка гледишта не може чекати до ванредног конгреса. То је ствар која се не тиче само односа међу нама, него целог грчког народа. У том случају предлажем да се по скраћеној и упрошћеној процедури 2. августа одржи референдум унутар партије“

        ГРЧКИ премијер Алексис Ципрас позвао је данас своју левичарску Сиризу да се у странци гласа о пакету мера и пратећим мерама штедње, пошто се део чланова успротивио новим тешким реформама.

        Ципрас је у обраћању централном комитету Сиризе предложио да се у септембру одржи страначки конгрес како би се дефинисали ставови Сиризе о штедњи и пакету помоћи, али и за 2. август предложио интерни страначки референдум о одлукама које су последњих недеља доносили његова влада и партијско руководсто.

        Заправо: ЦК је предложио да изабере - ванредни конгрес или унутарпартијски референдум. Он је ставио до знања да је више да ванредни конгрес Сиризе. Истовремено је нагласио: ако се одлучимо и за интерни референдум - обавезујем се да ћу поштовати вољу чланства.

        „Ако има доста оних који мисле да уцена поверилаца није била права, да је постојала алтернатива и да је будућност грчког народа изван еврозоне - онда та тачка гледишта не може чекати до ванредног конгреса. То је ствар која се не тиме само односа међу нама, него целог грчког народа. У том случају предлажем да се по скраћеној и упрошћеној процедури 2. августа одржи референдум унутар партије. У нашој партији нема мање и више левих револуционара. Сви се морамо борити за социјалне реформе“.

        Грчки премијер је суочен с побуном у Сиризи, пошто је 30 од 149 њених посланика било против тешких реформских мера које су предуслов да би земља добила нову помоћ кредитора.

        Ципрас је рекао да је морао да прихвати „тешке компромисе“ да би избегао излазак земље из еврозоне, али и ставио до знања да „није било алтернативе“.

        „Ако неко мисли да други премијер, друга влада, могу боље, нека отворено каже“, рекао је Ципрас.

        Он је поручио да ако нема „заједничког циља“, онда нема разлога да буду заједно у странци и додао да „ослањање на гласове других станака и настављање унутрашње поделе не могу трајати заувек“.

        „Преговори су трајали пола године. Влада је успела да обезбеди доwу границу онога што могу поднети народ и економија земље. Пошли смо на тешки компромис у интересу народа“ - рекао је Ципрас чије је излагање преносила телевизија (остатак седнице централног комитета Сиризе протекао је иза затворених врата).

        Ципрас је пред 200 чланова ЦК изнео овако формулисано питање: „Има ли Сириза право да у садашњим условима иде путем политичког повлачења“?

        После ванредног конгреса Сиризе се очекује да ципрас распише ванредне парламентарне изборе.

        Његова влада треба да до 20 августа са повериоцима закључи нови кредитни аранжман који Атини треба да обезбеди 86 милијарди евра.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари