Ципрас на партијском конгресу више него убедљиво изабран за лидера Сиризе

БЕЗМАЛО СЕВЕРНОКОРЕЈСКИ ПРОЦЕНТИ: ДОБИО ЧАК 93,54 ОДСТО ГЛАСОВА

  • На конгресу нагласио да Грчка тражи да се оно што је договорено одмах примени. Притом је алудирао на споразум који је у мају постигнут са министрима финансија еврозоне о постепеном ублажавању терета грчког дуга до 2018. године

         ГРЧКИ премијер Алексис Ципрас поново је изабран за лидера левичарске Сиризе, освојивши 93,54 одсто гласова 2.700 електора на партијском конгресу, саопштила је та партија.

         Ципрас је на претходном конгресу 2013. године освојио 74 одсто гласова, што указује да му је популарност у странци порасла, упркос критикама да је напустио радикално левичарске принципе Сиризе када је потписао пакет мера штедње у замену за помоћ ЕУ, у износу од више милијарди евра.

         Ципрас сада покушава да убеди кредиторе да му одобре нову рунду зајмова до краја године, преноси АФП.

         Он је у суботу изјавио да његова влада намерава да брзо заврши другу ревизију аранжмана са кредиторима која почиње у уторак.

         "Намеравамо да одмах завршимо другу ревизију", рекао је Ципрас.

         Грчка жели да заврши другу ревизију до краја године после чега би, како очекује, почели разговори о смањењу огромног терета дуга који притиска земљу.

         Питање дуга је поделило међународне кредиторе. Немачка, у којој ће идуће године бити одржани избори, сматра да је ублажавање терета дуга непотребно, али ММФ тражи да се тај проблем реши.

         Ципрас је рекао да Грчка испуњава обећања и тражи да и кредитори учине то исто

         "Тактика одуговлачења је неприхватљива", рекао је он члановима странке.

         Грчка тражи да се оно што је договорено одмах примени, додао је Ципрас, алудирајући на споразум који је у мају постигнут са министрима финансија еврозоне о постепеном ублажавању терета грчког дуга до 2018. године.

         (Танјуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари