Американци одушевљени како протичу преговори између Грчке и њених поверилаца

АЛТЕРНАТИВА „ТРЕЋЕМ ПАКЕТУ“ ЈЕ – ПРИВРЕМЕНО ИСКЉУЧИВАЊЕ АТИНЕ ИЗ ЕВРОЗОНЕ

         ГРЧКИ премијер Алексис Ципрас састао се са немачком канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Франсоа Оландом на паузи самита лидера еврозоне.

         На састанку учествују у председник Европског савета Доналд Туск и грчки министар финансија Еуклид Цакалотос.

         На самиту лидера еврозоне се расправља о новом пакету помоћи Грчкој.

         Министри финансија су раније данас на састанку тражили од грчке владе да усвоји још оштрије мере него што је парламент у Атини усвојио јуче.

         На самиту би могло да се разговара и о изласку Грчке из еврозоне пошто је Еврогрупа усвојила документ у којем се наводи да би Атини требало да буду понуђени брзи преговори о привременом изласку из еврозоне ако не буде договорен пакет помоћи.

         Заправо, Грчкој је реално понуђен привремени излазак из еврозоне у случају да не буде споразума о новом „трећем пакету помоћи и реформи“.
То је – како јављају неке агенције – један од предлога који су ноћас на столу лидера еврозоне у Бриселу.

         У закључку документа, који има четири странице, предлаже се – поред осталог – да се са Атином „започну преговори о привременом изласку из еврозоне са могућим реструктуирањем дуга“. Наравно, ово је алтернатива договору о „трећем пакету“.

         Међутим, Амриканци своје „европско стадо“ терају према „трећем пакету“ јер не желе јачање улоге и утицаја русије у Медитерану.

         Министар финансија Џејкоб Лев зато је (после телефонског разговора са Ципрасом) изјавио да је одушевљен тиме како протичу преговори између Атине и њених поверилаца.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари