АЛЕКСИС ЦИПРАС: Према својој части и савести служићу грчком народу

ЛИДЕР СИРИЗЕ НА ЦИВИЛНОЈ ЦЕРЕМОНИЈИ ПОЛОЖИО ДРУГУ ПРЕМИЈЕРСКУ ЗАКЛЕТВУ

Алексис Ципрас

  • Поводом мигрантске кризе рекао: „Грчка је прва на удару. Грчка је решавала и решава европски проблем, али се ЕУ још није побринула да заштити земље на чије границе мигранти прво наилазе, а навала поприма размере које измичу свакој контроли. ЕУ мора заштитити земље у које мигранти прве улазе. Буду ли сви у ЕУ бринули само о себи – то ће бити злослутни знак за Европу”

         ЛИДЕР Сиризе Алексис Ципрас положио је заклетву на цивилној церемонији коју је преносила телевизија, дан после победе његове странке на ванредним парламентарним изборима.

         Ципрас, који тако почиње свој други мандат ове године, положио је заклетву пред председником Грчке Прокописом Павлопулосом. Он се обавезао да ће “према својој части и савести служити грчком народу”.

         Ципрас сутра треба да објави састав своје владе која ће бити задужена да спроведе споразум закључен овог лета са повериоцима из ЕУ и ММФ-ом.

         Сириза је на јучерашњим изборима на којима је одзив гласача био свега 55 одсто, добила 35,5 одсто гласова што није довољно за њену самосталну власт.

         Ципрас ће опет образовати владу у коалицији с малом десничарском странком Независни Грци.

         Њему је шефица техничке владе – Василики Тану-Христофилу – вечерас у Дворцу Максима „предала послове”. Убрзо пошто је положио премијерску заклетву.

         Притом је рекао: „Враћам се у Дворац Максима са сећањем на страшне преговоре и битке које смо и овде имали са повериоцима. Међутим, оптимиста сам да ће та сећања – када будем одлазио одавде – већ бити заборављена и да ћемо у то време већ имати боље и лепше успомене”.
Како се и могло очекивати, Ципрас није мимоишао мигрантску кризу, рекавши:

         „Грчка је прва на удару. Грчка је решавала и решава европски проблем, али се ЕУ још није побринула да заштити земље на чије границе мигранти прво наилазе, а навала поприма размере које измичу свакој контроли. ЕУ мора заштитити земље у које мигранти прве улазе. Буду ли сви у ЕУ бринули само о себи – то ће бити злослутни знак за Европу”.

 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари