„Меркелова напоље, Грчка није твоја колонија“

ПОРУЧИЛА ГРЦИМА: ЗНАМ ДА ПАТИТЕ,

АЛИ ТЕЖАК ПУТ ЈЕ НУЖАН ЗА БУДУЋЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ

  • Антонис САМАРАС: „Грчка је одлучна да одржи своја обећања и савлада кризу. Народ Грчке сада пати, али је одлучан да добије битку конкурентности“

        НЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел поручила је Грчкој да остане у зони евра, док ее на улицама Атине 7.000 полицајаца због ње сукобљавало са демонстрантима.

       Током кратке, прве посете Меркелове Грчкој од избијања кризе, предвиђене су опсежне мере безбедности, ангажоване су и антитерористичке јединице, а водени топови су у приправности.

       „Желим да Грчка остане у евру. Разговори су јасно показали да у овом тренутку постоји напредак свакога дана и да се труд исплати“, рекла је Меркелова.

       Она је на конференцији за новинаре са грчким премијером Андонисом Самарасом поручила да је пред Грчком много посла.

       „Много је урађено. Има још много тога да се уради и Немачка и Грчка ће заједно радити и то тесно, али ако не буду сада решени проблеми, они ће се манифестовати касније на много озбиљнији начин“, упозорила је канцеларка.

       Рекла је и да „много људи у Грчкој пати“ због финансијске кризе и мера штедње, али и да је „тај тежак пут нужан како би се будућим генерацијама осигурао просперитетан живот“.

       „Дошла сам овамо данас како бих подигла свест о Грчкој. Тешко вам је, ово је тешка фаза и друго траје. Најтеже је грађанима, они су највише погођени, људи пате, много се тога тражи од њих, велика су одрицања, али рећи ћу јасно и гласно, прешли сте добар пут“, рекла је.

       Самарас је после преговора саопштио да је решен да одржи обећања у ограничавању државног буџета и спровођењу структуралних реформи.

       „Истакао сам канцеларки да грчки народ крвари, али је и решен да остане у евру“, изнио је Самарас. „Грчка је одлучна да одржи своја обећања и савлада кризу. Народ Грчке сада пати, али је одлучан да добије битку конкурентности“, предочио је Самарас.

       Премијер Грчке, који је на челу тропартијске коалиције, планира да касније овог месеца добије одобрење у парламенту за свој нови пакет строгих мера ради уштеде 13,5 милијарди евра (17,5 милијарди долара) током следеће две године.

       Неколико сати по доласку Меркелове у Атину, грчке јединице за разбијање демонстрација испалиле су неколико шок-граната и патрона сузавца у једну од група демонстраната.

       Агенција Франс прес наводи да се на централном тргу Синтагма окупило око 25.000 људи и да су демонстранти покушали да сруше челичну барикаду у близини зграде парламента у којој се немачка канцеларка састала са грчким лидерима.

       Током дана, агенције су јавиле и да је неколико више људи било „превентивно приведено“.

       На појединим транспарентима које носе учесници протеста писало је: „Меркелова напоље, Грчка није твоја колонија“, „Ово није Европска унија, већ ропство“, „Ангела, ниси добродошла“ и „НЕ четвртом Рајху“.

       Запаљено је неколико ЕУ застава, али и застава нацистичке Немачке.

       Двојица демонстраната обучена у немачке војне униформе развили су црвено-црно-белу заставу са кукастим крстом и нацистички поздравили у тренутку када је на атински аеродром слетао авион Меркелове.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари