Трамп првог генерала Америке назвао „тупаном“ коме треба судити

ГЕНЕРАЛ МАРК МИЛИ ОТКРИО ДА СЕ БОЈАО НАРЕДБЕ ДА НУКЛЕАРНИМ ОРУЖЈЕМ НАПАДНЕ КИНУ

* Ауторима књиге „Опасност“ признао да се сагласио са спикером Представничћког дома Ненси Пелоси да је Доналд Трамп „луд“ и да је због контактирао са „највишим кинеским генералом“ којем је обећао да ће га упозорити ако добије проблематичну наредбу

* Начелник здруженог америчког генералштаба признао да је 8. јануара у Пентагону одржао тајно саветовање на којем је одговорене за лансирање нуклеарних ракета упозорио да то не смају учинити без његовог одобрења, дакле – само по Трамповој наредби

* Доналд ТРАМП: Никад нисам ни помислио да нападнем Кину. Пекинг је тога био свестан. Тупом генералу Милију треба судити за издају – ако је поступао онако како је у тој књизи објављено. Између осталог, и зато што је радио иза леђа шефа државе“     

______________________________________________________

       ШЕФ америчког здруженог генералштаба - генерал Марк Мили - самостално је предузео строго тајне радње како би спречио Доналда Трампа да изда могуће наредбу за извођење опасног војног удара или употребу нуклеарног оружја.

       Учинио је то два дана након напада Трампових присталица на Капитол 8. јануара.

       Ово су у својој новој књизи „Опасност“ објавили амерички новинари  Боб Вудвард и Роберт Коста, у којој тврде да је „јуриш на Капитол“ дубоко је шокирао Милија.

       Наводе да је генерал чак „био сигуран да је код Трампа након избора дошло до  озбиљне менталне регресије јер је био готово избезумљен, викао на званичнике Беле куће и градио своју алтернативну стварност о бескрајним изборним заверама“.

       Двојац Вудворд-Коста пише да је Мили стаховао да би Трумп могао да се „отргне контроли“. Наводно је рекао: „Никада не знате шта је председникова покретачка тачка“.

       Генерал је зато одлучио да сазове тајни састанак у Пентагону 8. јануара ради разматрања могуће отпочињање војних дејстава, укључујући лансирање нуклеарног оружја.

       Вишим војним званичницима задуженим за Национални војни командни центар, Мили  је наредио да не следе ничија наређења без његовог знања.

       „Без обзира шта вам кажу, ви изводите процедуру. Пролазите кроз цео процес. А ја сам део те процедуре “, рекао им је Мили.

       Према „Опасности“, Мили је постао забринут због "екстремног ризика" који је ситуација представљала по националну безбедност САД. Због тога је два пута „заштићеном везом“ разговарао са највишим кинеским генералом, чија земља је наводно била у стању „повишене приправности због хаоса у Сједињеним Државама“.

       Након тога је Мил, како пишу аутори, имао директан телефонски позив од спикера Представничког дома Ненси Пелоси коју је покушао да увери да је нуклеарно оружје САД безбедно.

       Она му је рекла: „Знате да је [Трамп] луд. Одавно је изгубио разум“.

       Вудвард и Коста у књизи наводе да јој је Мили на то узвратио:

       „Госпођо спикер, слажем се са вама у свему."

       Трамп је све ово доживео као подметање да је планирао да нападне Кину.

       Тврдње генерала Милија назвао је лажним.

       Оценио је да су „Опасност“ исконструисали „један слаб и непрофесионалан генерал“ и двојица новинара који је одбијао да даје интервјуе јер се баве измишљањима.

       Посебно је нагласио: „Никад нисам ни помислио да нападнем Кину. Пекинг је тога био свестан“.

       Оне који су измислили и објавили „Опасност“ назвао је „болесним и лудим“. Притом је апострофирао Милија:

       „Њему треба судити за издају – ако је поступао онако како је у тој књизи објављено. Поготово што је тај тупи генерал организовао најгоре могуће повлачење САД из Авганистана, остављајући иза себе многе погинуле и рањене војнике, многе америчке грађане и најновију и модерну војну опрему у свету вредну 85 милијарди долара“.

       Трамп је на рачун „тупог генерала“ Милија рекао и ово:

       „Он је иза леђа шефа своје државе контактирао са кинеским колегом 8начелником генералштаба) и обећао да ће `обавестити о нападу` кинеску страну“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари