Харлем против Вашингтона и НАТО

Лидер "Нације Ислама" Луис Фаракан организовао "Марш милион мушкараца" за Либију

  • Он (Гадафи) није нити диктатор нити председник. Он је револуционарни лидер. Неки смешни људи причају: па, он је био 41 годину на власти. Он је ту већ превише дуго. Глупи људи! Неки од вас кажу да верују у Исуса. Неки кажу да верују у Мојсија. А неки од вас кажу да верују у пророка Мухамеда, мир му на души. Е, пазите онда ово: Мојсије је живео 120 година. И нико није покушао да га свргне зато што је ту био исувише дуго“.
  • Сваки Либијац добија неку врсту стипендије од нафте! А колико људи међу вама је икада добило ишта од (нафних корпорација) - Шела, од Амока, од Конока, од билог којег од тих пљачкаша, лопова и дерикожа?
  • Колико људи је међу вама добило ишта од ваше владе, било шта што би се могло равнати са оним што је брат Гадафи дао свом народу?“
  • У Либији има више мира него у њујоршким блоковима
  • Ко ће привести НАТО пред Међународни кривични суд?

 

Приредио: Душан Ђурић

           УЛИЦЕ њујоршке црначке четврти Харлем „брујале су од звукова протеста“, када се читава коалција грађанских група, активиста и народа окупила у суботу 13. августа у знак протеста против америчке спољне политике. Протест је нарочито био уперен против америчке бомбашке кампање у Либији и економских санкција уведених против Зимбабвеа.

           Овај догађај је назван „Марш милион мушкараца у Харлему“ и организовала га је америчка „Нација Ислама“ коју предводи Луис Фаракан (Louis Farrakhan), човек који је већ организовао сличну манифестацију у Вашингтону 1995. године. Фаракан је снажно подржао либијског лидера Моамера ел-Гадафија и председника Зимбабвеа, Роберта Мугабеа. Учесници су носили либијске застава и транспаренте: „Напад на Либију је напад на Африку!“ „ САД и НАТО напоље из Африке!“, као и слике либијског лидер Гадафија и копије његове „Зелене књиге“ у енглеском преводу.

           Радијски коментатор Боб Ло (Bob Law) је присутнима упоредио опозицију против војног ућешћа данас са ратом у Вијетнаму током 1960-их и 1970-их. „Др Мартин Лутер Кинг се противио рату у Вијетнаму и његова појава у Харлему је дала велику енергију антиратном покрету. То данас ради Луис Фаракан,“ изјавио је Ло. Занимљиво је да Велика Британија од 1986. не дозвољава Фаракану улазак у ову земљу због „претње по јавни ред“ и поред бројних жалби на угрожавање слободе изражавања.

           Демонстранти су током протеста указивали на илегалност потеза НАТО и Уједињених нација, објашњавајући да су они индикативни за западњачко непоштовање према црним људима како иностранству тако и у САД.

           „Баш их брига што црни људи умиру у Африци,“ изјавио је присутни члан Већа Град Њујорка, Чарлс Барон (Charles Barron). „Баш их брига што црни људи умиру у Америци. Нису они тамо због овога што кажу. Они су тамо због нафте“.

           Још једна тема овог догађаја је било оживљавање панафриканизма, покрета који тежи да уједини афричке народе у „једну афричку заједницу“.

_________________________________________________________________________

„Пазите, животни век Либијаца је 75 година - што многи од вас, из ове публике, на начин који живите свој живот, никада нећете доживети, тих 75. Е, ово је човек (Гадафи) којег они хоће да убију.“

_________________________________________________________________________

           Организатори су имали дугачак списак жалби: полицијска бруталност у црначким квартовима, опште повећање цена услед усељавања богатих у грађевински прерађене сиромашне квартове, затварање стамбених објеката за социјално угрожене, уништавање државних школа, затварање болница и убрзани развој затворске индустрије путем онога што су назвали „расистичким правосудним системом“ који је пристрасан и уперен против „обојених“.

           Слични маршеви се организују једном годишње, почев од првог који је одржан у Вашингтону 1995. Последњих неколико година, број учесника је опадао, међутим, многи аналитичари су указали да ће америчка политика у Африци и унутрашња политика у урбаним центрима довести до пораста покрета „Марша милион мушкараца“ у организацији „Нације Ислама“ под вођством Фаракана.

           Преносимо делове говора Луса Фаракана, који се могу видети на ЈуТјубу:

           „Пазите, животни век Либијаца је 75 година - што многи од вас, из ове публике, на начин који живите свој живот, никада нећете доживети, тих 75. Е, ово је човек (Гадафи) којег они хоће да убију. Када је он дошао на власт, стопа писмености у Либији је била 20 процената, а данас је 83 процената Либијаца образовано. Свако има бесплатно здравствено осигурање и лекове и пазите ово: причају нам овде у Америци да наш брат Барак (Обама) може да изгуби на изборима уколико не отвори нова, и само нова, нова радна места. А он никако да створи та радна места.

           А у Либији, сви Либијци који хоће да раде, добију посао и не само да они добију посао већ се и на десетине хиљада нелибијаца налазило тамо радећи у Либији када су почели проблеми. Они су тамо дошли из Кине, са Филипина, из других афричких нација. О, да! Он је обезбедио радна места за десетине хиљада припадника других народа, поред тога што је обезбедио посао за свој народ.“

           „А погледајмо сада његово нафтно богатство. Да ли знате да сваки Либијац има добробити од профита који се добијају од продаје тако слатке сирове нафте. Сваки Либијац добија неку врсту стипендије од нафте! А колико људи међу вама је икада добило ишта од (нафних корпорација) Шела, од Амоко-а, од Коноко-а, од билог којег конгломерата, од тих пљачкаша и лопова и дерикожа сиромашних? Колико људи је међу вама добило ишта од ваше владе, било што би се могло равнати са оним што је брат Гадафи дао свом народу?“

_________________________________________________________________________

Дођавола с тим! Ви ћете бити политичари, али ја ћу бити пророчки глас и увек ћу вам рећи шта Бог жели и дођавола с тим шта човек хоће! Или ћете извршавати Божју вољу или се склањајте с пута! Ми морамо да направимо пример за политичаре.“

_________________________________________________________________________

           „Добро, а хајде сада да погледамо његов стил владавине. Они кажу да је он диктатор. Видите, ја сам један срећан брат јер је након Марша милиона мушкараца (1995) када је он (Гадафи) видео два милиона црних мушкараца како се сливају у Вашингтон... он је почео да третира Фаракана као шефа државе и када сам ја боравио у Либији, он је организовао пријем за неке афричке председнике и позвао је мене да седнем за исти сто и разговарам са 10-15, са 20 афричких председника.

           Дозволите ми да вам кажем шта им је он приватно рекао. Рекао им је: ви не можете водити ваше земље у стилу америчке демократије. Нагласио је: када сте на председничком месту током четири године, ако се њима (империјалистима) не свиђа начин на који водите свој народ, они ће уздрмати вашу владу тако да се све добре ствари које сте урадили за четири године или за осам година могу избрисати у наредних осам година када они доведу новог председника.

           Рекао им је такође: ви сте револуционари. А ако сте револуционари, ви онда пустите друге да буду председници а ви им дајте смернице и водите револуцију. Чуо сам га како ово каже председнику (Џерију) Ролингсу (из Гане) и другима. И, по природи ствари, ја све ово слушам и учим, јер људи ми стално долазе и саветују ми: Фаракане, треба да се кандидујеш за сенатора или неку политичку функцију. А ја кажем: нећу. Не треба ми то срање.“

           „Извините. Извините ме. Али ја никада не желим бити у позицији, или у опозицији у којој бих морао да искомпромитујем принципе и истину ради политичког напредовања! Дођавола с тим! Ви ћете бити политичари, али ја ћу бити пророчки глас и увек ћу вам рећи шта Бог жели и дођавола с тим шта човек хоће! Или ћете извршавати Божју вољу или се склањајте с пута! Ми морамо да направимо пример за политичаре.“

           „Он (Гадафи) није нити диктатор нити председник. Ја сам путовао у истом авиону са председником Либије, али никада са Моамером ал-Гадафијем. Он је револуционарни лидер. Неки смешни људи причају: па, он је био 41 годину на власти. Он је ту већ превише дуго. Глупи људи! Неки од вас кажу да верују у Исуса. Неки кажу да верују у Мојсија. А неки од вас кажу да верују у пророка Мухамеда, мир му на души. Е, пазите онда ово: Мојсије је живео 120 година. И нико није покушао да га свргне зато што је ту био исувише дуго. Он је водио народ који је био потчињен фараону и ви не можете ослободити народ од таквог једног суровог ропства за осам година или десет година или двадесет или четрдесет година!

           Морате бити у стању да усмеравате револуцију до њеног циља и завршетка. Е, сад, неки од вас знају да Исус није живео довољно дуго, али оно што је он рекао током својих 36 година живота данас води на милионе и милионе Хришћана. Није у питању време већ квалитет лидерства и вашег руководства.“

_________________________________________________________________________

„Да ли ви мислите да имате демократију? (маса виче: Не! Не!) Дигните руку сви ви који мислите да живите у правој демократији. Не видим ниједног! Чак ни ови који раде за владу нису подигли руку!

_________________________________________________________________________

           „Он (Гадафи) је успоставио трећу универзалну теорију (након капитализма и комунизма). Шта то значи? То је, у ствари, демократија учествовања у којој се власт стварно налази у рукама народа. Он је питао народне комитете да одлучују о судбини и будућности Либије и он је питао врховног момка: само нас, од сада, води. То је све. Народ ствара своју сопствену будућност.“

           „А ови арогантни западњаци хоће да свет прижељкује њихов бренд демократије. Па да ли ви мислите да се људи дижу широм арапског света како би увели овакав (амерички) стил владавине? Одговорите ми! Да ли ви мислите да имате демократију? (маса виче: Не! Не!) Дигните руку сви ви који мислите да живите у правој демократији. Не видим ниједног! Чак ни ови који раде за владу нису подигли руку! Зашто? Јер знате, и то ђаволски добро, да ово није влада народа од народа и за народ (фраза Абрахама Линколна) већ је ово влада богатих, за богате, од богатих и (која каже:) дођавола са малим легитимним потребама, правима и интересима обичног човека! (маса одобрава) Хајде, реците ми да лажем!“

           „Па што онда хоћете: да Гадафи буде мртав?! Он је једини Арапин који се икада извинио због улоге Арапа у трансатлантској трговини робљем. Јесте ли чули шта сам управо рекао? Е, сад, неки људи ми пребацују да сам исувише оштар према Јеврејима и њиховој улози у трансатлантској трговини робљем, што ја и јесам. Али ја никада, никада нисам одустао од своје поенте, да су Арапи у ово били умешани, Африканци су били умешани, Европљани су били умешани у ужас трансатлантске трговине робљем.

_________________________________________________________________________

„Алах је сведок, а за све вас глупаве репортере који сте непријатељи америчког народа, рећи да Фаракан подржава Гадафија - јер му је Гадафи позајмио милионе долара! – па, да вам кажем: оно што је Гадафи позајмио Нацији (Ислама), то је као кад неко пљује на плодно тле па очекује да ће израсти дрво. „

_________________________________________________________________________

           Био сам гост Моамера ел-Гадафија у Либији и поменуо сам да су Арапи били умешани у трговину робљем. И онда је један од његових званичника отрчао низ ходник и дошао до Гадафија да му каже шта је Фаракан рекао. И погодите шта је брат лидер рекао? Рекао је: па, бар знамо да он није политичар.

           А да сам ја покушавао да издејствујем нешто либијског новца, ја бих онда говорио оно што они хоће да чују! Међутим, ја никада нисам био курва и нико ме не може купити.

           Алах је сведок, а за све вас глупаве репортере који сте непријатељи америчког народа, рећи да Фаракан подржава Гадафија - јер му је Гадафи позајмио милионе долара! – па, да вам кажем: оно што је Гадафи позајмио Нацији (Ислама), то је као кад неко пљује на плодно тле па очекује да ће израсти дрво.

           А то што ви малициозно оптужујете мој карактер и што мислите да ја говорим њему у прилог јер ми је потребан новац, ја кажем: дођавола са свим новцем који имају и Гадафи и сви други! Ја се не издржавам од тога! Мене издржавају закон и љубав коју народ осећа према мени. Они ме подржавају! Они су ми дали више него што је Гадафи икада обећао да ће ми дати.“

           „Има много мржње према Гадафију. А он је издвојио 70 милијарди долара у Афричку развојну банку. У граду Сирту, то је место где је требала бити та банка. Слушајте ме сада! Тако да Африка никада више не мора иде у Међународни монетарни фонд и Светску банку и зајми новац по високој камтној стопи. А пошто смо муслимани, ми не пристајемо на зеленашке камате.

_________________________________________________________________________

„Интернационалци из Банке федералних резерви сада штампају амерички новац. Слушајте ме сада добро: када је ова банка успостављена 1913. амерички дуг је био нешто већи од једне милијарде долара. Непуних сто година касније, амерички дуг износи преко 14 трилиона долара. И када додате обећања о социјалној заштити, медицинској помоћи и контрибуцијама цифра се пење на 63 или 64 трилиона долара.“

_________________________________________________________________________

           Дакле, Гадафи је издвојио 70 милијарди долара за афрички развој и то - без камате. Е, јавите ми кад видите да један лидер учини то за свој сопствени народ и за Африку, док ови други сишу крв сваке друге нације, укључујући и вашу крв.

           Е, хајде да вам кажем о вашој крви. Мислите ли да је Федерална банка за резерве у власти владе? Не. Федералну банку за резерве је основала једна група међународних банкара који су 1930. године, извињавам се, 1913. пред Божић,  преко законског пакета о Федералној банци за резерве.

           Ови интернационалци сада штампају амерички новац. Слушајте ме сада добро. Када је ова банка успостављена 1913. амерички дуг је био нешто већи од једне милијарде долара. Непуних сто година касније, амерички дуг износи преко 14 трилиона долара. И када додате обећања о социјалној заштити, медицинској помоћи и контрибуцијама цифра се пење на 63 или 64 трилиона долара. И, када Конгрес почео да испитује Федералне резерве, чему су се одмах успротивили, сазнали су да су је Банка федералних резерви позајмила око 16 трилиона долара европским и америчким банкама без да је влада САД ишта знала о овоме!

           Не знам шта су зајмили ако су зајмили у доларима, а то је новац који нема никакво покриће, и тако долар наставља без ичега да га подржи, то не може чак ни бруто домаћи производ, а Влада САД осиромашује вредност долара које ви стављате у џеп.“

(...)

_________________________________________________________________________

„А шта ћете ви радити кад долар крахира? Шта ћете радити када почну да крешу ваше бенефиције за незапослене? Шта ћете радити када укину бонове за храну и ствари од којих ми зависимо? Како ћете реаговати? Хоћете ли изаћи на улице као што видите у Великој Британији?

_________________________________________________________________________

           „Погледајте вредност долара и начин на који је пропадала током последњих тридесет година и погледајте дуг Америке код Банке федералних резерви! И сада оно што одлази на отплату дуга је готово иста цифра коју влада убира кроз порез. Е, тако они сишу вашу крв. И кажите: драгичка! Велечасни Илајџа Мохамед (Фараканов ментор) је рекао: ускоро ћете видети људе како пале своје томпусе са новчаницама од 1.000 долара које више немају никакву вредност.“

           „А шта ћете ви радити кад долар крахира? Шта ћете радити када почну да крешу ваше бенефиције за незапослене? Шта ћете радити када укину бонове за храну и ствари од којих ми зависимо? Како ћете реаговати? Хоћете ли изаћи на улице као што видите у Великој Британији? Када буду затварали школе и слали још полицајаца, да, у Њујорку! И у Чикагу! Када учитељи буду без посла. Када се само у полицији буду отварала нова радна места. Па, шта они очекују?“

           „Полиција сада носи исто оружје какво војска носи у Ираку и Авганистану! Погледајте само како су обучени, шта носе када излазе да смире побуну или немире на улицама. Изгледају исто као и они војници тамо, преко мора.

           Имају метке који пробијају оклоп! Имају шок бомбе које могу да вас одувају! Спремни су да крену на вас! Тако да кад одлучите да изађете на улице, они су обучени од стране Блеквотера (Blackwater). У свим већим градовима Америке, полицију обучавају плаћеници. И ту имате групу која је ту да служи и штити (редовна полиција), али имате и другу која је ту само да би убијала.“

           „Знате ли да је Гадафи био и главни поборник изградње железница и инфраструктуре у Африци? Он је поставио сателит са 400 милиона долара, а друге афричке нације у дале још 100 милиона. Он вам је горе поставио сателит, афрички сателит!

_________________________________________________________________________

„Примећујете ли како стално говоре о силовањима, како либијски војници силују либијски народ? Треба да одете у Либију. Да видите мир који влада на улицама Либије.“

_________________________________________________________________________

           Пре тога, кад год смо звали Африку, морали смо да идемо преко Европе да бисмо допрли до Африке. Ово је Европи обезбеђивало приходе од 500 милиона долара годишње. Од вашег новца, када сте звали Африку! А онда, када је тај сателит отишао горе, ми смо директно звали Африку, заобилазећи Европу.

           Слушајте ме сада! Европа је прошле године изгубила 500 милиона долара када је тај сателит постављен. Гадафи је зато опасан за западну хегемонију! Он је опасан за империјалисте! Он је опасан за монополисте! Он је опасан за западне олигархије! Они хоће да сишу светске ресурсе и да то иде једном малој групи људи међународних банкара и лопова.“

           „Да вам кажем шта је још урадио. Када је велечасни Илајџа Мохамед био међу нама, он је увидео да Африка производи огромне количине руде гвожђа. Ова гвоздена руда се извозила из Африке у Европу, а Европа би обрадила ову руду и претворила је у челик, па је онда слала назад производе у Африку по астрономским ценама. Е, ту је Моамер Гадафи рекао: Африко, мораш престати да шаљеш своје сировине у Европу. Узми те сировине и од њих направи производе које желиш, па те производе стави на светско тржиште а профит задржи за себе. Е, то је тај опасни човек. Он је толико опасан да они мисле да мора бити уништен“.

           „Убиство његовог сина, његових унука, константно бомбардовање, чему све ово? Примећујете ли како стално говоре о силовањима, како либијски војници силују либијски народ? Треба да одете у Либију. Да видите мир који влада на улицама Либије.

_________________________________________________________________________

„Ако амерички војник силује другог, женског америчког војника, шта онда раде када постану окупациона армија у Ираку и Авганистану? Шта тек онда раде муслиманским женама, муслиманима?“

_________________________________________________________________________

           Тамо нема пљачке, лоповлука и људе који вас пребијају... Више мира има у Либији, него овде у солитерским блоковима. Бар ви знате колико тога мало имате. Али, њега оптужују за силовање...

           Морам да престанем и да поштујем оно што је тражила полиција. Морам да прекинем у 16:00, морам да завршим. Али, да ли сте знали  (према извештају из 2004. године) да је 72 одсто жена које служе у војсци САД изјавио да је сексуално нападнуто или силовано. А студија из 1995. о претходном Заливском рату је показала да је 90 одсто било сексуално узнемиравано! Дакле, то су амерички војници који сексуално узнемиравају и силују жене, америчке жене које су војници!

           Е, сад ми реците нешто: ако амерички војник силује другог, женског америчког војника, шта онда раде када постану окупациона армија у Ираку и Авганистану? Шта тек онда раде муслиманским женама, муслиманима? Како ли их тек онда содомизују?

           Мушкарци у затвору Абу Граиб су силовали ирачке жене, наше муслиманске сестре, а затим убијали њихове породице! Ма, слушајте! Не идете ви у војску да бисте градили нације. Идете у војску да вас обуче да убијате. Ви постајете убице. А кад одете у страну земљу, они вас наведу да третирате тај народ тамо као непријатеље тако да бисте могли да уживате у убијању.“

           „Добро, зашто је армијски мајор Нидал Малик Хасан, муслимански психијатар у Форт Худу извео серијско убиство (5. новембра 2009) након што је имао задатак да саслушава војнике који су се враћали са фронта и који су му говорили о ономе шта су радили и што им је било на савести? Тај муслимански психијатар их је слушао како причају о силовању муслиманки, убијању и содомизирању целих породица. Он то више није могао да поднесе. Па је кренуо да ућутка те војнике. А они хоће да ви помислите да је он терориста, међутим, он је саслушавао терористе и, на жалост, изгубио је разум.“

_________________________________________________________________________

„А ако Гадафи победи, ко ће привести НАТО пред Међународни кривични суд и натерати их да плате за разарања која су починили у Либији? Хилари Клинтон?“

_________________________________________________________________________

           „На крају, Резолуција (Савета безбедност УН) 1973 није позвала за промену режима и није позвала на атентат лидера у Либији. Не, није та резолуција позвала ни на бомбардовање, убијање и ошамућивање људи жена и деце. Није позвала на пљачку економије и усева ове нације и није позвала на уништавање инфраструктуре Либије.

           У Либији је спостављена марионетска влада и дат је легитимитет фракцијама и групама побуњеника који служе циљевима оних који нападају њихову нацију. Све под племенитим плаштом заштите народа, док се за све ово време бомбардује и исрцпљује земља и уништавају животи народа за који Америка тврди да је забринута.

           Хоћу да вас питам нешто  што сам на прес-конеренцији рекао пре пет шест недеља у хотелу Уједињених нација: а претпоставимо да он преживи? Шта ћете онда урадити? Е, па, ево га: опстаје, зар не?

           Сад ће морати да се носе са нашим братом. А погледајте ово: ако он мора да изгради своју инфраструктуру са оно новца што му је преостало, то значи да неће имати довољно да настави да се бори за афричку производњу. А ако Гадафи победи, ко ће привести НАТО пред Међународни кривични суд и натерати их да плате за разарања која су починили у Либији? Хилари Клинтон?“

           „Слушајте, сада када им није пошло за руком да га убију, шаљу своје представнике код различитих афричких влада да лобирају да затворе либијске амбасаде у својим земљама, да избаце легитимне представнике Либије и на та места ставе неке побуњенике које не подржава либијски народ.

_________________________________________________________________________

„Видите, овај човек (амерички председник) обећава само да ће обмањивати. Питајте нас о томе! Ми смо обманути!“

_________________________________________________________________________

           Пази се, Африко! Морам да ти се обратим, јер неки од вас сте јаки, али вас има и веома слабих.

           Захваљујем се председнику Зуми из Јужне Африке на снажном ставу. Захвалан сам и председнику Мугабеу и другима и не могу да завршим а да не кажем пар ствари и о њему.

           Видите, (афричка) породицо, афричке владе не смеју прихватити лажна обећања Америке типа: ако избаците легитимне амбасадоре легитимне владе Либије - добићете ово или оно...

           Видите, овај човек (амерички председник) обећава само да ће обмањивати. Питајте нас о томе! Ми смо обманути! Након што смо изградили земљу, он нам је обећао 40 ари и мулу. Никада нисмо добили 40 ари и никада нисмо добили мулу. Обећао нам је грађанска права а онда је кренуо да нам их одузме. Обећао нам је право гласа, а када смо поставили моћног црног човека на власт -они су кренули да обмањују и униште снажно црначко руководство.

           Шта су вам обећали? Јесу ли икада испунили обећања? Ако верујете њиховим празним обећањима, ви онда заслужујете пакао који добијате! Јер, они су лажови и обмањивачи, завршио је први део свог говора Луис Фаракан.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари